3.33.33.33.33.3

Recept på klassisk hönökaka som kavlas med en kruskavel före gräddning.

För 10 kakor:

Ingredienser

5 dl vatten
50 g jäst
100 g smör, rumsvarmt
0,5 dl strösocker
1 tsk salt
4 dl grahamsmjöl, (240 g)
10-11 dl vetemjöl, (600-660 g)

30 minuter + 1 timme och 40 minuter jäsning + 5 minuter i ugn

Hönökaka – gör så här:

  1. Värm vattnet till 37°. Smula jästen i en bunke och häll över vattnet. Blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt smör, socker, salt, grahamsmjöl och vetemjöl, lite i taget. Knåda ihop till en smidig deg. Låt degen jäsa under bakduk ca 1 timme.
  2. Ta upp degen på en mjölad arbetsbänk och dela den i 10 bitar. Kavla ut bitarna till tunna, runda kakor, ca 30 cm i diameter, med en kruskavel. Om du inte har någon kruskavel kan du nagga kakorna med en gaffel i stället.
  3. Lägg degkakorna på en plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa under bakduk ca 40 min. Sätt ugnen på 250°.
  4. Grädda bröden mitt i ugnen 5–6 min. Håll koll på att de får lagom med färg för det går snabbt. Låt Hönökakorna svalna staplade på varandra under en bakduk.

Recept Linda Andersson, Hembakat

 

Fler recept med: Bakning, Matbröd