15 min
Hollandaisesås – gör så här:
- Lägg äggulorna i en vid kastrull. Smält smöret och låt det vita mjölkproteinet som bildas sjunka till botten. Vill man laga en brynt hollandaise låter man smöret sakta brynas. Låt svalna.
Foto: Anna Kern
- Vispa äggulor och citronsaft på låg värme tills det bildas ett krämigt skum. Vispa så det inte bli för varmt i botten på kastrullen.
Foto: Anna Kern
- Ta av kastrullen från värmen. Vispa ner smält smör först droppvis och sedan i en tunn stråle. Fortsätt vispa tills såsen tjocknar och allt smör är tillsatt utom bottensatsen. Är såsen för tjock kan man tillsätta lite vatten.
Foto: Anna Kern
- Smaksätt med salt och eventuell smaksättning (se tips längre ner). Rör inte för mycket i såsen då kan den skära sig. Servera direkt.
Foto: Anna Kern
Hollandaisesås passar till:
- Pocherade ägg
- Sparris
- Fisk
- Kyckling
Såsakut och kökstips!
Om såsen skär sig?
– Den kan räddas! Vispa upp en ny äggula med 1 msk kallt vatten. Värm under vispning. Tillsätt den skurna såsen lite i taget.
Om såsen kylts och stelnat eftersom den innehåller riktigt smör?
– Värm såsen försiktigt i vattenbad. Rör ytterst lite, det finns risk att den skär sig.
Om man vill ha såsen tunnare?
– Vill man ha den tunnare sås, exempelvis till fisk, kan man tillsätta några teskedar vatten.
Tips på smaksättning?
– Hollandaise är en av grundsåserna i det franska köket. Jag tillsätter gärna även andra smaker än citron, säger Gunilla von Heland, matredaktör. Här är några tips:
- 2 msk löjrom eller annan rom eller algkaviar
eller - 1 msk rödbetsjuice eller -puré
eller - 2 msk skuren dill och/eller gräslök.
Foto: Anna Kern