Hollandaisesås

3.93.93.93.93.9

En hemlagad hollandaisesås gjord på smör, citron och äggulor är en lyx till söndags­brunchen eller när man ska bjuda på en extra fin fiskrätt.

För 6 person(er)

Ingredienser

3 äggulor
1 msk citron
150 g smör
2 krm salt
1 msk vatten

15 min

Hollandaisesås – gör så här:

  1. Lägg äggulorna i en vid kastrull. Smält smöret och låt det vita mjölkproteinet som bildas sjunka till botten. Vill man laga en brynt hollandaise låter man smöret sakta brynas. Låt svalna.
    hollandaisesås recept

    Foto: Anna Kern

  2. Vispa äggulor och citronsaft på låg värme tills det bildas ett krämigt skum. Vispa så det inte bli för varmt i botten på kastrullen.
    Hollandaisesås-recept-2

    Foto: Anna Kern

  3. Ta av kastrullen från värmen. Vispa ner smält smör först droppvis och sedan i en tunn stråle. Fortsätt vispa tills såsen tjocknar och allt smör är tillsatt utom bottensatsen. Är såsen för tjock kan man tillsätta lite vatten.
    Hollandaisesås-recept-3

    Foto: Anna Kern

  4. Smaksätt med salt och eventuell smaksättning (se tips längre ner). Rör inte för mycket i såsen då kan den skära sig. Servera direkt.
    Hollandaisesås-klassisk

    Foto: Anna Kern

Hollandaisesås passar till:

  • Pocherade ägg
  • Sparris
  • Fisk
  • Kyckling

Såsakut och kökstips!

Om såsen skär sig?

– Den kan räddas! Vispa upp en ny äggula med 1 msk kallt vatten. Värm under vispning. Tillsätt den skurna såsen lite i taget.

Om såsen kylts och stelnat eftersom den innehåller riktigt smör?

– Värm såsen försiktigt i vattenbad. Rör ytterst lite, det finns risk att den skär sig.

Om man vill ha såsen tunnare?

– Vill man ha den tunnare sås, exempelvis till fisk, kan man tillsätta några teskedar vatten.

Tips på smaksättning?

– Hollandaise är en av grundsåserna i det franska köket. Jag tillsätter gärna även andra smaker än citron, säger Gunilla von Heland, matredaktör. Här är några tips:

  • 2 msk löjrom eller annan rom eller algkaviar
    eller
  • 1 msk rödbetsjuice eller -puré
    eller
  • 2 msk skuren dill och/eller gräslök.
    Smaksättning-Hollandaisesas

    Foto: Anna Kern

Fler recept med: Sås och marinad