Högrevsburgare med sesamrostad potatis och blue cheese

Högrevsburgare med sidfläsk och blue cheese är en lyxig fredagsburgare. Har du en stressig fredag kan du köpa färdig BBQ-sås.
Sophie Berlin
Foto: Eva Hildén

Ingredienser

  • 600 g högrevsfärs - nymald
  • 140 g sidfläsk - rökt
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar - nymald

BBQ-sås

  • 1 gul lök - liten
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk rapsolja
  • 0,5 dl muscovadosocker - ljust
  • 1 msk senapspulver
  • 2 msk soja - japansk
  • 1 burk tomater - hela (400 g)
  • 1 dl vatten
  • 2 msk balsamvinäger
  • 1 tsk paprikapulver - rökt
  • 0,5 tsk chipotlepulver
  • 1 tsk salt

Sesamrostad potatis

  • 1 kg bakpotatis
  • 0,5 dl rapsolja
  • 2 tsk flingsalt
  • 2 msk sesamfrön - svarta
  • 2 msk sesamfrön - vita
  • 2 msk pumpakärnor

Karamelliserad lök

  • 4 rödlökar
  • 3 msk smör
  • 1 msk rårössocker
  • 1 msk rödvinsvinäger

Tillbehör

  • 4 skivor ost
  • 1 dl majonnäs
  • 150 g ädelost - eller gorgon­zolaost
  • 0,5 romansalladshuvud
  • 2 dl cornichons

Gör så här

  1. BBQ-sås: Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs dem i olja ca ­2 min. Tillsätt socker, senaps­pulver, soja, tomater och vatten. Låt puttra utan lock 15–20 min.

  2. Mixa såsen slät med en mixerstav. Smaksätt med vinäger, rökt paprika, chipotlepulver och salt. Låt koka utan lock ca 5 min. Låt kallna. Förvara i kylen fram till servering.

  3. Sätt ugnen på 250°. Skrubba potatisen i ljummet vatten. Skär den i tunna klyftor, lägg på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över olja. Strö över flingsalt och blanda om.

  4. Tillaga potatisen mitt i ugnen ca 30 min. Blanda om några gånger under tiden. Strö över sesamfrön och pumpakärnor när ca 5 min återstår av tillagningstiden.

  5. Karamelliserad lök: Skala och skiva löken tunt. Fräs den i smör ca 3 min. Strö över sockret och stek ca 3 min till, tills den fått ­gyllenbrun färg.

  6. Finhacka sidfläsket och lägg det i en bunke. Tillsätt färs, salt och peppar och blanda ihop. Forma till fyra tjocka burgare. Stek eller grilla burgarna ca 7 min på varje sida.

  7. Halvera bröden och bred på 1/2 dl majonnäs. Lägg på sallad, burgare, BBQ-sås och ost. Toppa med lök. Servera med cornichons, extra BBQ-sås, majonnäs och potatis.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!