00000

Högrevsburgare med sidfläsk och blue cheese är en lyxig fredagsburgare. Har du en stressig fredag kan du köpa färdig BBQ-sås.

För 4 personer:

Ingredienser

600 g högrevsfärs, nymald
140 g sidfläsk, rökt
1 tsk salt
2 krm svartpeppar, nymald

BBQ-sås:

1 gul lök, liten
2 vitlöksklyftor
1 msk rapsolja
0,5 dl muscovadosocker, ljust
1 msk senapspulver
2 msk soja, japansk
1 burk tomater, hela (400 g)
1 dl vatten
2 msk balsamvinäger
1 tsk paprikapulver, rökt
0,5 tsk chipotlepulver
1 tsk salt

Sesamrostad potatis:

1 kilo, bakpotatis
0,5 dl rapsolja
2 tsk flingsalt
2 msk sesamfrön, svarta 
2 msk sesamfrön, vita
2 msk pumpakärnor

Karamelliserad lök:

4 rödlökar
3 msk smör
1 msk rårörsocker
1 msk rödvinsvinäger

Tillbehör:

4 4
0,5 + 0,5 dl majonnäs
150 g ädelost, eller gorgon­zolaost
0,5 romansalladshuvud
2 dl cornichons

1 timme

Högrevsburgare med sidfläsk och blue cheese – gör så här:

  1. BBQ-sås: Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs dem i olja ca ­2 min. Tillsätt socker, senaps­pulver, soja, tomater och vatten. Låt puttra utan lock 15–20 min.
  2. Mixa såsen slät med en mixerstav. Smaksätt med vinäger, rökt paprika, chipotlepulver och salt. Låt koka utan lock ca 5 min. Låt kallna. Förvara i kylen fram till servering.
  3. Sätt ugnen på 250°. Skrubba potatisen i ljummet vatten. Skär den i tunna klyftor, lägg på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över olja. Strö över flingsalt och blanda om.
  4. Tillaga potatisen mitt i ugnen ca 30 min. Blanda om några gånger under tiden. Strö över sesamfrön och pumpakärnor när ca 5 min återstår av tillagningstiden.
  5. Karamelliserad lök: Skala och skiva löken tunt. Fräs den i smör ca 3 min. Strö över sockret och stek ca 3 min till, tills den fått ­gyllenbrun färg.
  6. Finhacka sidfläsket och lägg det i en bunke. Tillsätt färs, salt och peppar och blanda ihop. Forma till fyra tjocka burgare. Stek eller grilla burgarna ca 7 min på varje sida.
  7. Halvera bröden och bred på 1/2 dl majonnäs. Lägg på sallad, burgare, BBQ-sås och ost. Toppa med lök. Servera med cornichons, extra BBQ-sås, majonnäs och potatis.