Hjortrygg med svartvinbärssås, lök, champinjoner och saltkokt potatis

Recept på hjortrygg. Hjort är lyxigt gott, men tillbehören passar bra även till annat viltkött.

30 min + 20 min i ugn

Hjortrygg med svartvinbärssås, lök, champinjoner och saltkokt potatis

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 125 grader. Putsa köttet och gnid in det med 1 tsk salt och peppar. Bryn köttet i olja och smör tillsammans med oskalade vitlöksklyftor och timjan. Lägg köttet i en ugnssäker form och tillaga mitt i ugnen till 54 grader innertemperatur, beräkna ca 20 min. Låt köttet vila ca 5 min innan det skärs i skivor.
  2. Koka potatisen mjuk i vattnet med salt och olja. Låt den rinna av.
  3. Koka löken mjuk i saltat vatten. Skala och lägg åt sidan. Ansa och stek svampen i olja och smör. Krydda med salt och peppar. Lägg i löken.
  4. Häll skyn från hjorten i en kastrull. Tillsätt grädden. Koka upp. Krydda med svartvinbärsgelé, ättika och 1/2 tsk salt.
  5. Ansa och skär purjolöken i tunna skivor. Fördela köttet på tallrikar. Lägg på svamp och lök. Häll sås runt om och garnera med purjolök, krasse och persilja. Servera med den saltkokta potatisen.

Recept från