Hjortronparfait

4.44.44.44.44.4

Hjortronparfait är en delikatess som är lätt att göra. Det är som en glass som inte kräver någon glassmaskin. Först gör man en puré av hjortronen och passerar genom en sil så att de hårda kärnorna kommer bort.

För 6 person(er)

Ingredienser

250 g hjortron
3 äggvitor
150 g strösocker, (drygt 1½ dl)
2 dl vispgrädde
1 msk lakka likör

Hjortronparfait – gör så här:

  1. Koka hjortronen i en kastrull ca 2 minuter. Passera dem noggrant genom en finmaskig sil och pressa med en sked så att det nästan bara blir kärnor kvar i silen. Ställ purén att svalna.
  2. Vispa äggvitorna på lägsta hastighet tillsammans med cirka 1/4 av sockret. Efter några minuter kan visphastigheten ökas och resten av sockret tillsättas lite i taget. Vispa till ett hårt och blankt skum.
  3. Vispa grädden. Blanda försiktigt ner purén i äggvitevispet och blanda därefter ner den vispade grädden. Rör ner likör.
  4. Häll upp parfaitsmeten i en form som rymmer minst 1 1/2 liter. Täck med plastfilm och ställ i frysen minst 6 timmar.
  5. Ta fram parfaiten ca 1/2 timme före servering. Stjälp upp den och servera gärna med lite extra varma hjortron och mörk choklad.
  6. För att göra chokladrutorna, smält mörk choklad på låg värme och häll i en spritspåse. Klipp ett litet hål och spritsa ut önskat mönster på ett bakplåtspapper. Ställ att stelna.

 

Servera gärna hjortronparfait med mörk choklad och ljummen mylta!

Fler recept med: Frukt och bär