00000

Recept på hjortronkaka, vaniljcrème, mandelbiskvier och hjortronmylta. Baka gärna kakan 1 dygn innan den serveras så blir den lättare att skiva i riktigt tunna skivor.

För 8 person(er)

Ingredienser

3 dl vetemjöl
0,25 tsk bakpulver
0,25 tsk bikarbonat
0,25 tsk salt
2 ägg
2 dl strösocker
1 dl olivolja
0,5 dl mjölk
150 g hjortron

Mandelbiskvier:

(ca 70 stycken)
125 g mandelmassa
0,5 dl strösocker
1 äggvita

Vaniljkräm:

0,5 vaniljstång
2,5 dl mjölk
3 äggulor
0,75 dl strösocker
2 msk Maizena majsstärkelse
1 msk smör
0,5 dl turkisk yoghurt

Hjortronmylta:

300 g hjortron, frysta
1,5 dl strösocker

Garnering:

citronmeliss

Hjortronkaka – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°. Blanda alla torra ingredienser till hjortronkakan. Vispa ägg och socker pösigt. Vänd i de torra ingredienserna och häll i olja och mjölk. Blanda till sist i hjortronen. Häll smeten i en smord och bröad avlång form, ca 1 1/2 liter.
  2. Grädda i nedre delen av ugnen ca 50 min. Låt kakan stå kvar i formen ca 5 min innan den stjälps upp på galler och får kallna.
  3. Sätt ugnen på 200°. Blanda mandelmassa och socker. Tillsätt äggvitan lite i taget. Fyll smeten i en spritspåse utan tyll och spritsa ut små biskvier på en bakpappersklädd plåt.
  4. Grädda mitt i ugnen 10-12 min. Lossa biskvierna från pappret och låt kallna.
  5. Skrapa fröna ur vaniljstången. Blanda vaniljstång, frön, mjölk, äggula, strösocker och  majsstärkelse i en kastrull.  Sjud under omrörning tills krämen tjocknat. Sila och blanda i smöret. Låt kallna. Blanda i yoghurten.
  6. Blanda frysta hjortron och socker. Låt tina i rumstemperatur så att sockret smälter.
  7. Skär hjortronkakan i ytterst tunna skivor. Lägg upp på fat och garnera med biskvier, spritsad vaniljkräm, hjortronmylta och citronmeliss.