Hjortronglass

00000

Den goda glassen framhävs av skönt sötsyrliga hjortron.

För 12 personer

Ingredienser

1 vaniljstång
4 dl mjölk
3 dl vispgrädde
7 äggulor
2 dl strösocker
1,5 dl hjortronmylta lätt sötad

Hjortronglass – gör så här:

  1. Snitta och skrapa ur vaniljstången. Koka upp mjölk, grädde, vaniljstång och vaniljfrön. Vispa äggulor och socker luftigt. Häll den varma gräddblandningen över gulorna och häll tillbaka i kastrullen. Sjud blandningen till 85°, tills den börjar tjockna under kraftig vispning.
  2. Häll smeten i en bunke. Kyl ner, låt stå i kylen över natten.
  3. Sila smeten och kör i glassmaskin (här tipsar vi om en bra budget-variant). Häll upp glassen i en skål och vänd i hjortron. Sätt över plastfolie. Ställ glassen i frysen 1–2 timmar.
Fler recept med: Efterrätt och dessert, Fest, Svenskt