Hjortron med färskost och pepparkaka

En härlig efterrätt med favoriterna färskost och pepparkaka. Hjortronen ger lite extra syra. Hjortronen och marängen går att förbereda för att sedan varvas med ostkräm vid servering.
Allt om Mat
En härlig efterrätt med favoriterna färskost och pepparkaka.
En härlig efterrätt med favoriterna färskost och pepparkaka. Foto: Ulrika Pousette

Ingredienser

  • 250 g hjortron - frysta
  • 1 vaniljstång
  • 1 dl strösocker

Italiensk maräng

  • 0,5 dl vatten
  • 200 g strösocker
  • 15 g glykos - flytande
  • 3 äggvitor

ostkräm

  • 0,5 dl hjortronlikör
  • 2 msk strösocker
  • 150 g färskost - naturell
  • 175 g italiensk maräng - se recept

Tillbehör

  • 10 - 12 pepparkakor

Gör så här

  1. Klyv och skrapa fröna ur vaniljstången. Lägg hjortron, vaniljstång och -frön och socker i en skål. Rör försiktigt tills sockret smält, utan att hjortronen går sönder. Ställ i kylen ca 4 timmar.

  2. Italiensk maräng: Koka upp vatten, socker och glykos i en kastrull. Börja vispa äggvitorna till fast skum med elvisp när sockerlagen är 110°. Ta sockerlagen från värmen när den är 121°.

  3. Häll sockerlagen försiktigt i äggvitorna under kraftig vispning. Fortsätt vispa ytterligare 15 min på låg hastighet. Spara 175 g och frys in resten till ett annat tillfälle.

  4. Mixa likör, socker och färskost. Vänd ner marängen.

  5. Servering: Varva krossade pepparkakor, ostkräm och hjortron i glas och servera genast.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!