00000

En härlig efterrätt med favoriterna färskost och pepparkaka. Hjortronen ger lite extra syra. Hjortronen och marängen går att förbereda för att sedan varvas med ostkräm vid servering.

För 10 - 12 person(er)

Ingredienser

250 g hjortron, frysta
1 vaniljstång
1 dl strösocker

Italiensk maräng:

0,5 dl vatten
200 g strösocker
15 g glykos, flytande
3 äggvitor

ostkräm

0,5 dl hjortronlikör
2 msk strösocker
150 g färskost, naturell
175 g italiensk maräng, se recept

Tillbehör

10-12 pepparkakor

Hjortron med färskost och pepparkaka – gör så här:

  1. Klyv och skrapa fröna ur vaniljstången. Lägg hjortron, vaniljstång och -frön och socker i en skål. Rör försiktigt tills sockret smält, utan att hjortronen går sönder. Ställ i kylen ca 4 timmar.
  2. Italiensk maräng: Koka upp vatten, socker och glykos i en kastrull. Börja vispa äggvitorna till fast skum med elvisp när sockerlagen är 110°. Ta sockerlagen från värmen när den är 121°.
  3. Häll sockerlagen försiktigt i äggvitorna under kraftig vispning. Fortsätt vispa ytterligare 15 min på låg hastighet. Spara 175 g och frys in resten till ett annat tillfälle.
  4. Mixa likör, socker och färskost. Vänd ner marängen.
  5. Servering: Varva krossade pepparkakor, ostkräm och hjortron i glas och servera genast.