00000

Läckra julkryddade köttbullar som passar speciellt bra till det söta äppeltillbehöret.

För 1 65 köttbullar

Ingredienser

Hjortköttbullar

600 g hjortfärs, nöt- eller viltfärs
300 g fläskfärs
1 gul lök
1 msk smör
1 dl ströbröd
2 dl mjölk
2 ägg
2 tsk salt
2 tsk mald kryddpeppar
2 krm nymald vitpeppar
1 krm mald ingefära
smör till stekning

Garnering

hackad persilja

Söta äpplen

6 röda äpplen, helst svenska
2 dl strösocker
1 msk smör
2 dl sött vitt vin, t ex Chateau Fayau
2 kanelstänger
2 lagerblad

1 timme

Hjortköttbullar

1. Äpplen: Skär äpplena i fjärde-delar och ta bort kärnhuset. Blanda  socker, smör, vin och kryddor i en kastrull. Låt koka ihop ca 3 min. Lägg i äpplena och koka ca 2 min. Låt kallna i lagen.

2. Skala och finhacka löken. Bryn löken i smör en stekpanna och låt svalna. Blanda ströbröd och mjölk och låt dra ca 10 min.

3. Blanda färsen med lök, ströbrödsblandning, ägg och kryddor. Blanda väl och gör gärna ett stekprov.

4. Forma färsen till runda köttbullar med fuktade händer och lägg dem på en fuktad skärbräda. Stek köttbullarna runt om i smör tills de är genomstekta, 7–9 min. Strö över hackad persilja och servera med äpplena.

Tips: Rulla köttbullar och lägg på plåt med bakplåtspapper. Stek dem mitt i ugnen i 200 grader ca 12 min. Låt kallna. Stek dem i stekpanna strax före servering.