4.54.54.54.54.5

Hjortköttbullar med svamp och lingon är saftiga och smakrika. Får du inte tag på hjortfärs kan den ersättas med annan viltfärs, t ex älg, eller vanlig nötfärs.

För 75 köttbullar:

Ingredienser

400 g hjortfärs
200 g fläskfärs
15 g svamp, torkad, t ex rödgul trumpetsvamp
1 gul lök, liten
1 + 3 + 2 msk smör
3 msk ströbröd
1,5 dl vispgrädde
1 ägg
8 enbär
2 msk lingonsylt
1 tsk timjan
1,5 tsk salt
2 krm svartpeppar, nymald

Garnering:

0,5 dl lingon
0,5 dl persilja, hackad

40 minuter

Hjortköttbullar med svamp och lingon – gör så här:

  1. Lägg svampen i kallt vatten ca 10 min. Ta upp och krama ur all vätska. Finhacka svampen. Skala och finhacka löken. Fräs svamp och lök i 1 msk smör ca 5 min. Låt kallna.
  2. Blanda ströbröd, grädde och ägg och låt svälla ca 5 min. Finhacka enbären.
  3. Blanda färsen med svampfräs, ströbrödsblandning, enbär, lingonsylt och timjan. Krydda med salt och peppar. Forma färsen till små köttbullar som läggs på en vattensköljd skärbräda.
  4. Stek köttbullarna runtom i 3 msk smör i omgångar ca 8 min. Låt kallna.
  5. Stek köttbullarna i 2 msk smör när de ska serveras så att de blir genomvarma. Strö över lingon och persilja och servera.
Fler recept med: Buffémat, Jul, Kött, Vilt