33333

Hjortkorv med potatis- och palsternacksmos och picklad kumminkål är riktig husmanskost. Stoppa inte korven för hårt, då spricker den vid tillagning.

För 4 personer:

Ingredienser

900 g hjortstek, eller grytbitar
500 g späck
1 dl vatten
1 msk whisky
2 meter fjälster

Kryddor:

1 msk salt
6 kryddpepparkorn
0,5 msk svartpeppar, hel
0,5 msk timjan
1 tsk korianderfrön
1 tsk rosépeppar
1 tsk chipotlechili, hackad

Stekning:

2 msk smör
enbär, ev
enris, ev

Potatis- och palsternacksmos

600 g potatis, mjölig
250 g palsternacka
200 g rotselleri
1 dl mjölk
1 msk smör
1 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymald

Picklad kumminkål:

500 g vitkål
3 dl vatten
2 dl vitvinsvinäger
1 dl strösocker
1 tsk kummin, hel
0,5 tsk salt

2 timmar + 24 timmar för kålen att stå + 30 minuter för färsen att vila

Hjortkorv med potatis- och palsternacksmos och picklad kumminkål – gör så här:

  1. Kål: Ansa och skär vitkålen i klyftor. Lägg den i kokande lättsaltat vatten och låt koka ca 1 minut. Ta upp kålen med hålslev. Koka upp vatten, vinäger, socker, kummin och salt. Häll den varma lagen över kålen och låt kallna. Förvara kålen i kylen ca 24 timmar före servering.
  2. Skär kött och späck i mindre bitar. Mal bitarna i en köttkvarn. Lägg färsen i en bunke och blanda med vatten och whisky.
  3. Kryddor: Stöt alla kryddor i en mortel. Blanda ner kryddorna i färsen. Låt färsen vila i kylen ca 30 min.
  4. Skölj igenom fjälstret noga i kallt vatten. Stoppa färsen i fjälstret med hjälp av ett korvhorn eller i en korvspruta. Knyt ihop båda ändarna och rulla ihop korven till en spiral.
  5. Mos: Skala och skär potatis, palsternacka och selleri i stora bitar. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och mosa rotfrukterna. Tillsätt mjölk och smör och vispa till ett luftigt mos. Krydda med salt och peppar.
  6. Stek korven på medelvärme i smör tills den fått fin färg och är genomstekt, ca 20 min. Lägg eventuellt enbär och enris i stekpannan så får korven extra smak.
  7. Servera korven med potatis- och palsternacksmos och kumminkål.