Hjortkorv med potatis- och palsternacksmos och picklad kumminkål

Hjortkorv med potatis- och palsternacksmos och picklad kumminkål är riktig husmanskost. Stoppa inte korven för hårt, då spricker den vid tillagning.
Elisabeth Johansson
Foto: Stefan Wettainen

Ingredienser

  • 900 g hjortstek - eller grytbitar
  • 500 g späck
  • 1 dl vatten
  • 1 msk whisky
  • 2 m fjälster

Kryddor

  • 1 msk salt
  • 6 kryddpepparkorn
  • 0,5 msk svartpeppar - hel
  • 0,5 msk timjan
  • 1 tsk korianderfrön
  • 1 tsk rosépeppar
  • 1 tsk chipotle (torkad chilifrukt) - hackad

Stekning

  • 2 msk smör
  • enbär - ev
  • enris - ev

Potatis- och palsternacksmos

  • 600 g potatis - mjölig
  • 250 g palsternacka
  • 200 g rotselleri
  • 1 dl mjölk
  • 1 msk smör
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Picklad kumminkål

  • 500 g vitkål
  • 3 dl vatten
  • 2 dl vitvinsvinäger
  • 1 dl strösocker
  • 1 tsk kummin - hel
  • 0,5 tsk salt

Gör så här

  1. Kål: Ansa och skär vitkålen i klyftor. Lägg den i kokande lättsaltat vatten och låt koka ca 1 minut. Ta upp kålen med hålslev. Koka upp vatten, vinäger, socker, kummin och salt. Häll den varma lagen över kålen och låt kallna. Förvara kålen i kylen ca 24 timmar före servering.

  2. Skär kött och späck i mindre bitar. Mal bitarna i en köttkvarn. Lägg färsen i en bunke och blanda med vatten och whisky.

  3. Kryddor: Stöt alla kryddor i en mortel. Blanda ner kryddorna i färsen. Låt färsen vila i kylen ca 30 min.

  4. Skölj igenom fjälstret noga i kallt vatten. Stoppa färsen i fjälstret med hjälp av ett korvhorn eller i en korvspruta. Knyt ihop båda ändarna och rulla ihop korven till en spiral.

  5. Mos: Skala och skär potatis, palsternacka och selleri i stora bitar. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och mosa rotfrukterna. Tillsätt mjölk och smör och vispa till ett luftigt mos. Krydda med salt och peppar.

  6. Stek korven på medelvärme i smör tills den fått fin färg och är genomstekt, ca 20 min. Lägg eventuellt enbär och enris i stekpannan så får korven extra smak.

  7. Servera korven med potatis- och palsternacksmos och kumminkål.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!