2 timmar + 24 timmar för kålen att stå + 30 minuter för färsen att vila
Hjortkorv med potatis- och palsternacksmos och picklad kumminkål – gör så här:
- Kål: Ansa och skär vitkålen i klyftor. Lägg den i kokande lättsaltat vatten och låt koka ca 1 minut. Ta upp kålen med hålslev. Koka upp vatten, vinäger, socker, kummin och salt. Häll den varma lagen över kålen och låt kallna. Förvara kålen i kylen ca 24 timmar före servering.
- Skär kött och späck i mindre bitar. Mal bitarna i en köttkvarn. Lägg färsen i en bunke och blanda med vatten och whisky.
- Kryddor: Stöt alla kryddor i en mortel. Blanda ner kryddorna i färsen. Låt färsen vila i kylen ca 30 min.
- Skölj igenom fjälstret noga i kallt vatten. Stoppa färsen i fjälstret med hjälp av ett korvhorn eller i en korvspruta. Knyt ihop båda ändarna och rulla ihop korven till en spiral.
- Mos: Skala och skär potatis, palsternacka och selleri i stora bitar. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och mosa rotfrukterna. Tillsätt mjölk och smör och vispa till ett luftigt mos. Krydda med salt och peppar.
- Stek korven på medelvärme i smör tills den fått fin färg och är genomstekt, ca 20 min. Lägg eventuellt enbär och enris i stekpannan så får korven extra smak.
- Servera korven med potatis- och palsternacksmos och kumminkål.