Hjortfyllda potatisbollar i buljong

Mängden mjöl i bollarna kan variera beroende på vilken potatissort som används och hur stora äggulorna är.
Allt om Mat

Ingredienser

  • 12 dl hjortbuljong
  • 2 msk rapsolja - kallpressad

potatisbollar

  • 600 g potatis
  • 1,5 dl vetemjöl - + 0,5 dl
  • 3 äggulor
  • 1 tsk salt
  • 1 lök - gul
  • 30 g rökt hjortkorv - eller varmrökt hjortkött
  • 1 msk smör - + 2 msk smör
  • 1 tsk kummin - stött
  • 30 g ost - t ex lagrad prästost
  • 1 kvist rosmarin

Garnering

  • timjan
  • rosmarin

Gör så här

  1. Potatisbollar: Skala och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten i en kastrull. Låt potatisen rinna och ånga av. Pressa den genom en potatispress. Blanda potatisen med 1 1/2 dl vetemjöl, äggulor och salt.

  2. Skala och finhacka löken. Skär korven i små, små tärningar. Fräs lök och korv i 1 msk smör i en stekpanna. Strö över kummin och låt kallna. Riv osten och blanda med fräset.

  3. Mjöla händerna. Ta matskedsstora klickar av potatisdegen. Lägg dem en i taget i ena handflatan och tryck ut dem tunt. Lägg på en teskedsstor klick av fyllningen. Vik upp kanterna och nyp ihop. Rulla till en rund boll.

  4. Koka upp buljongen i en gryta. Lägg i bollarna och sjud dem ca 3 min. Ta upp dem med hålslev och spola hastigt av med kallt vatten. Lägg dem på ett oljat fat.

  5. Stek bollarna runt om i 2 msk smör i en stekpanna tillsammans med rosmarinkvisten. Fördela dem i djupa tallrikar. Koka upp buljongen och tillsätt oljan. Garnera bollarna med örter och häll över buljongen vid servering.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!