00000

Recept på hjortfilé med sparris- potatis och blåbärssky. Torkade blåbär finns att köpa i välsorterade livsmedelsbutiker eller saluhallar.

För 8 person(er)

Ingredienser

1-2 kg hjortinnerfilé
2 msk smör
2 tsk salt
2 krm nymald svartpeppar

Blåbärsströssel:

1,5 dl vitt bröd rivet
1 citron rivet skal
1 dl blåbär finhackade torkade

Sparrispotatis:

1,5 kg sparrispotatis
3 dl grönsaksbuljong (tärning + vatten)
3 dl vispgrädde
3 msk dragon hackad
1 tsk salt
1 krm nymald vitpeppar

Blåbärssky:

1 dl blåbär
4 dl rödvin
4 dl vatten
2 msk vilt- eller kalvfond koncentrerad
1 tsk honung
2 krm salt
1 krm nymald svartpeppar
2 tsk Maizena majsstärkelse
1 msk smör rumstempererat

Hjortfilé med sparris- potatis och blåbärssky – gör så här:

  1. Strössel: Rosta brödet i en stekpanna och tillsätt rivet citronskal. Ta av från värmen och vänd i de torkade blåbären.
  2. Sätt ugnen på 100°. Bryn köttet runt om i smör. Krydda med salt och peppar.
  3. Lägg köttet i en ugnssäker form. Stek det färdigt mitt i ugnen till 58° innertemperatur ca 1 timme.
  4. Sparrispotatis: Skala och koka potatisen i lättsaltat vatten ca 10 min. Häll av vattnet. Koka ihop grönsaksbuljong och grädde ca 2 min. Vänd i potatisen och dragon. Låt puttra ca 10 min. Smaka av med salt och vitpeppar.
  5. Sås: Passera blåbären genom en sil. Koka ihop rödvin, vatten och fond tills hälften återstår. Tillsätt honung och blåbärspuré. Smaka av med salt och peppar. Rör ut majsstärkelsen i lite kallt vatten och rör ner i såsen. Mixa i smöret med en mixerstav.
  6. Skär köttet i skivor. Strö över blåbärsströssel och servera med sparrispotatis och blåbärssky.