00000

Festfin rätt med blåbärssås och smörstekta kantareller till hjortfilén. Hjort kan ersättas med liknande mörkt kött, som rådjur eller nöt.

För 4 personer

Ingredienser

600 g hjortfilé
1 tsk salt
2 krm svartpeppar nymald
1 msk smör

Sås:

2 schalottenlökar
3 msk strösocker
225 g blåbär
1,5 dl rött vin
2 dl vatten
2 msk kalvfond konc
3 tsk Maizena majsstärkelse
2 msk smör
1 dl blåbär

Tillbehör:

kantareller smörstekta
färskpotatis

Hjortfilé med blåbärssås – gör så här:

  1. Blåbärssås: Skala och finhacka löken. Smält sockret i en kastrull. Blanda ner lök och blåbär. Låt det fräsa ca 1 minut. Tillsätt vin, vatten och fond och låt det sjuda ca 10 min.
  2. Sila såsen genom en finmaskig sil och pressa med en sked för att få ut vätskan. Värm den silade såsen och vispa ner majsstärkelsen utrörd i kallt vatten. Låt koka upp.
  3. Sätt ugnen på 150°. Skär filén fri från eventuella hinnor. Krydda med salt och peppar. Bryn filén runt om i smör i en stekpanna ca 3 min. Lägg över köttet i en ugnssäker form och stek färdigt i ugnen tills innertemperaturen är 62°.
  4. Låt filén vila 5 min innan den skärs upp. Värm såsen före servering. Tillsätt smör och hela blåbär. Servera köttet med kokt potatis, smörstekta kantareller och blåbärssås.
Fler recept med: Fest, Huvudrätter - varmrätter, Vilt