Hjortfärsbiffar med betor, bakad spenat och gulbetspuré

De saftiga biffarna går utmärkt att frysa. Även gräddmjölken som betorna kokas i går bra att frysa in och använda till soppa eller sås.
Allt om Mat

Ingredienser

  • 800 g hjortfärs
  • 4 schalottenlökar
  • 1 msk smör - + 2 msk smör
  • 1 rosmarin - kvist
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 ägg
  • 3 msk dijonsenap
  • 1 tsk salt
  • 3 krm svartpeppar - nymald

Betor

  • 4 polkabetor - (à ca 175 g) stora
  • 2 msk rapsolja
  • 1 tsk vitvinsvinäger
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald
  • 16 gulbetor - (à 30 g) små

Spenat

  • 300 g spenat
  • 0,5 vitlöksklyfta
  • 2 msk olivolja
  • 2 tsk rödvinsvinäger
  • 2 tsk flingsalt

Puré

  • 3 gulbetor - (à 100 g)
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 1,5 dl mjölk
  • 1 msk smör
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 krm svartpeppar - nymald

Gör så här

  1. Betor: Sätt ugnen på 150° varmluft. Skala polkabetorna och skär dem i 1 cm tjocka skivor. Stansa ut rundlar, gärna i olika storlekar, 2-5 cm i diameter. Lägg dem på en plåt. Ringla på olja och vinäger och strö på salt. Täck plåten med aluminiumfolie och tillaga mitt i ugnen ca 35 min. Ansa och koka gulbetorna mjuka i saltat vatten i en kastrull. Spola dem i kallt vatten och gnugga bort skalet.

  2. Puré: Skala gulbetorna och skär dem i mindre bitar. Lägg dem i en kastrull och tillsätt grädde och mjölk. Koka betorna mjuka utan lock. Sila och mixa betorna i matberedare eller med mixerstav. Rör i smöret och smaka av med salt och peppar.

  3. Biffar: Skala och finhacka löken. Fräs den mjuk i 1 msk smör i en stekpanna. Låt löken kallna. Blanda färsen med lök, repad rosmarin, grädde, ägg och senap. Salta och peppra. Forma färsen till 24 små biffar. Stek dem i omgångar i 2 msk smör i en stekpanna ca 3 min på varje sida.

  4. Spenat: Höj ugnsvärmen till 250° varmluft. Ansa spenaten och lägg den på en plåt. Skala och riv över vitlöken. Ringla på olja och vinäger och strö över salt. Tillaga mitt i ugnen ca 2 min.

  5. Servera biffarna med polkabetsrundlar, gulbetor, spenat och gulbetspuré.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!