Hjortfärsbiffar med betor, bakad spenat och gulbetspuré

De saftiga biffarna går utmärkt att frysa. Även gräddmjölken som betorna kokas i går bra att frysa in och använda till soppa eller sås.

Hjortfärsbiffar med betor, bakad spenat och gulbetspuré

1. Betor: Sätt ugnen på 150° varmluft. Skala polkabetorna och skär dem i 1 cm tjocka skivor. Stansa ut rundlar, gärna i olika storlekar, 2-5 cm i diameter. Lägg dem på en plåt. Ringla på olja och vinäger och strö på salt. Täck plåten med aluminiumfolie och tillaga mitt i ugnen ca 35 min. Ansa och koka gulbetorna mjuka i saltat vatten i en kastrull. Spola dem i kallt vatten och gnugga bort skalet.
2. Puré: Skala gulbetorna och skär dem i mindre bitar. Lägg dem i en kastrull och tillsätt grädde och mjölk. Koka betorna mjuka utan lock. Sila och mixa betorna i matberedare eller med mixerstav. Rör i smöret och smaka av med salt och peppar.
3. Biffar: Skala och finhacka löken. Fräs den mjuk i 1 msk smör i en stekpanna. Låt löken kallna. Blanda färsen med lök, repad rosmarin, grädde, ägg och senap. Salta och peppra. Forma färsen till 24 små biffar. Stek dem i omgångar i 2 msk smör i en stekpanna ca 3 min på varje sida.
4. Spenat: Höj ugnsvärmen till 250° varmluft. Ansa spenaten och lägg den på en plåt. Skala och riv över vitlöken. Ringla på olja och vinäger och strö över salt. Tillaga mitt i ugnen ca 2 min.
5. Servera biffarna med polkabetsrundlar, gulbetor, spenat och gulbetspuré.

Recept från