Hjortfärsbiffar med betor, bakad spenat och gulbetspuré
Ingredienser
- 800 g hjortfärs
- 4 schalottenlökar
- 1 msk smör - + 2 msk smör
- 1 rosmarin - kvist
- 2 dl vispgrädde
- 1 ägg
- 3 msk dijonsenap
- 1 tsk salt
- 3 krm svartpeppar - nymald
Betor
- 4 polkabetor - (à ca 175 g) stora
- 2 msk rapsolja
- 1 tsk vitvinsvinäger
- 1 tsk salt
- 1 krm svartpeppar - nymald
- 16 gulbetor - (à 30 g) små
Spenat
- 300 g spenat
- 0,5 vitlöksklyfta
- 2 msk olivolja
- 2 tsk rödvinsvinäger
- 2 tsk flingsalt
Puré
- 3 gulbetor - (à 100 g)
- 1,5 dl vispgrädde
- 1,5 dl mjölk
- 1 msk smör
- 0,5 tsk salt
- 0,5 krm svartpeppar - nymald
Gör så här
-
Betor: Sätt ugnen på 150° varmluft. Skala polkabetorna och skär dem i 1 cm tjocka skivor. Stansa ut rundlar, gärna i olika storlekar, 2-5 cm i diameter. Lägg dem på en plåt. Ringla på olja och vinäger och strö på salt. Täck plåten med aluminiumfolie och tillaga mitt i ugnen ca 35 min. Ansa och koka gulbetorna mjuka i saltat vatten i en kastrull. Spola dem i kallt vatten och gnugga bort skalet.
-
Puré: Skala gulbetorna och skär dem i mindre bitar. Lägg dem i en kastrull och tillsätt grädde och mjölk. Koka betorna mjuka utan lock. Sila och mixa betorna i matberedare eller med mixerstav. Rör i smöret och smaka av med salt och peppar.
-
Biffar: Skala och finhacka löken. Fräs den mjuk i 1 msk smör i en stekpanna. Låt löken kallna. Blanda färsen med lök, repad rosmarin, grädde, ägg och senap. Salta och peppra. Forma färsen till 24 små biffar. Stek dem i omgångar i 2 msk smör i en stekpanna ca 3 min på varje sida.
-
Spenat: Höj ugnsvärmen till 250° varmluft. Ansa spenaten och lägg den på en plåt. Skala och riv över vitlöken. Ringla på olja och vinäger och strö över salt. Tillaga mitt i ugnen ca 2 min.
-
Servera biffarna med polkabetsrundlar, gulbetor, spenat och gulbetspuré.