00000

Saftig och fin hjortentrecôte blir en riktig delikatess tillsammans med goda tillbehören jordärtskockspuré, gula morötter och rödvinssås.

För 4 personer:

Ingredienser

500 g hjortentrecôte
1 msk smör
1 tsk salt
2 krm svartpeppar, nymald

Ugnsrostade gula morötter och ­palsternacka:

4 morötter, gula
2 palsternackor
2 msk rapsolja
1 tsk salt

Jordärtskockspuré:

400 g jordärtskockor
1 schalottenlök
1 msk olivolja
1 dl vispgrädde
2 msk cheddarost, riven
0,5 tsk salt
1 krm vitpeppar, nymald

Jordärtskockschips:

4 jordärtskockor
3 dl solrosolja, eller majsolja
0,5 tsk salt

Rödvinssås:

1,5 dl rött vin
1,5 dl portvin, rött
2 dl vatten
2 msk oxfond, konc, mörk
1 tsk majsstärkelse, Maizena
1 msk smör, rumsvarmt
0,5 tsk salt
0,5 krm svartpeppar, nymald

Garnering:

färska örter, t ex körvel eller timjan

1 timme + 50 minuter i ugn

Hjortentrecôte med jordärtskockspuré, gula morötter och rödvinssås – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 100°. Bryn hjorten runt om i smör. Krydda med salt och peppar. Lägg köttet i en ugnssäker form och tillaga mitt i ugnen till 60° innertemperatur, beräkna ca 50 min. Ta ut köttet och vira in det i aluminiumfolie. Låt det vila innan det skärs i skivor.
  2. Morötter: Höj ugnsvärmen till 225°. Skrubba och skär rotfrukterna i klyftor. Lägg klyftorna på en plåt med bakplåtspapper. Droppa över olja och strö på salt. Tillaga mitt i ugnen ca 25 min, vänd rotfrukterna efter halva tiden.
  3. Puré: Skala och koka jordärtskockorna mjuka i lättsaltat vatten 10–15 min. Skala och hacka schalottenlöken. Fräs den i olja tills den mjuknat. Häll av vattnet från jordärtskockorna och mixa dem med lök och grädde. Blanda i osten. Krydda med salt och peppar.
  4. Chips: Skala jordärtskockorna och hyvla dem tunt på mandolin. Hetta upp oljan till 160°. Fritera skivorna i omgångar i oljan. Ta upp chipsen med hålslev och låt dem rinna av på hushållspapper. Krydda med salt.
  5. Sås: Koka ihop rött vin, portvin, vatten och fond tills hälften återstår. Red av med majsstärkelsen utrörd i lite kallt vatten. Vispa i smöret och krydda med salt och peppar.
  6. Skär köttet i skivor. Lägg upp alla ingredienser på tallrikar och garnera med örter.