Hjortentrecôte med jordärtskockspuré, gula morötter och rödvinssås

Saftig och fin hjortentrecôte blir en riktig delikatess tillsammans med goda tillbehören jordärtskockspuré, gula morötter och rödvinssås.
Elisabeth Johansson
Foto: Stefan Wettainen

Ingredienser

  • 500 g hjortentrecôte
  • 1 msk smör
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar - nymald

Ugnsrostade gula morötter och ­palsternacka

  • 4 morötter - gula
  • 2 palsternackor
  • 2 msk rapsolja
  • 1 tsk salt

Jordärtskockspuré

  • 400 g jordärtskockor
  • 1 schalottenlök
  • 1 msk olivolja
  • 1 dl vispgrädde
  • 2 msk cheddarost - riven
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar - nymald

Jordärtskockschips

  • 4 jordärtskockor
  • 3 dl solrosolja - eller majsolja
  • 0,5 tsk salt

Rödvinssås

  • 1,5 dl rött vin
  • 1,5 dl portvin - rött
  • 2 dl vatten
  • 2 msk oxfond - konc, mörk
  • 1 tsk majsstärkelse (Maizena) - Maizena
  • 1 msk smör - rumsvarmt
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 krm svartpeppar - nymald

Garnering

  • färska örter - t ex körvel eller timjan

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 100°. Bryn hjorten runt om i smör. Krydda med salt och peppar. Lägg köttet i en ugnssäker form och tillaga mitt i ugnen till 60° innertemperatur, beräkna ca 50 min. Ta ut köttet och vira in det i aluminiumfolie. Låt det vila innan det skärs i skivor.

  2. Morötter: Höj ugnsvärmen till 225°. Skrubba och skär rotfrukterna i klyftor. Lägg klyftorna på en plåt med bakplåtspapper. Droppa över olja och strö på salt. Tillaga mitt i ugnen ca 25 min, vänd rotfrukterna efter halva tiden.

  3. Puré: Skala och koka jordärtskockorna mjuka i lättsaltat vatten 10–15 min. Skala och hacka schalottenlöken. Fräs den i olja tills den mjuknat. Häll av vattnet från jordärtskockorna och mixa dem med lök och grädde. Blanda i osten. Krydda med salt och peppar.

  4. Chips: Skala jordärtskockorna och hyvla dem tunt på mandolin. Hetta upp oljan till 160°. Fritera skivorna i omgångar i oljan. Ta upp chipsen med hålslev och låt dem rinna av på hushållspapper. Krydda med salt.

  5. Sås: Koka ihop rött vin, portvin, vatten och fond tills hälften återstår. Red av med majsstärkelsen utrörd i lite kallt vatten. Vispa i smöret och krydda med salt och peppar.

  6. Skär köttet i skivor. Lägg upp alla ingredienser på tallrikar och garnera med örter.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!