Hjortchili med torkad frukt och getost

Allt om Mat

Ingredienser

  • 700 g hjortkött - t ex bog, ytterlår eller fransyska
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 4 msk olja
  • 1,5 tsk salt
  • 1 lagerblad
  • 1 tsk koriander - mald
  • 0,5 tsk spiskummin - mald
  • 1 tsk chiliflakes
  • 1 msk chilipulver
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 dl öl - mörkt gärna ale
  • 5 dl köttbuljong
  • 1 msk farinsocker
  • 50 g aprikoser - torkade
  • 75 g katrinplommon
  • 1 msk oregano
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald
  • 1 burk bönor - kokta, svarta

Till servering

  • ris - eller bröd
  • 150 g fransk getost - chèvre

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Skär köttet i 1/2 cm stora bitar. Skala och finhacka lök och vitlök. Hetta upp oljan i en rymlig gjutjärnsgryta. Salta köttet och bryn det i omgångar tills det fått fin färg. Ställ åt sidan.

  2. Fräs därefter löken med lagerblad, koriander och spiskummin tills löken blir mjuk, ca 2 min. Lägg i kött, chiliflakes, chilipulver och tomatpuré. Låt allt fräsa samman utan lock, ca 10 min.

  3. Tillsätt öl, buljong och farinsocker, koka ytterligare 5 min. Dela aprikoser och katrinplommon. Sänk värmen och tillsätt den torkade frukten och oregano, spara lite frukt till garnering. Smaka av med salt och peppar. Lägg på ett lock och ställ grytan i ugnen. Låt sjuda i ca 1 1/2 timme. Rör om då och då.

  4. Ta ut grytan och vänd i bönorna. Koka ev upp grytan på nytt och garnera med torkad frukt och smulad getost. Bjud ris eller bröd till.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!