00000

För 4 person(er)

Ingredienser

700 g hjortkött t ex bog, ytterlår eller fransyska
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
4 msk olja
1,5 tsk salt
1 lagerblad
1 tsk koriander mald
0,5 tsk spiskummin mald
1 tsk chiliflakes
1 msk chilipulver
2 msk tomatpuré
2 dl mörkt öl gärna ale
5 dl köttbuljong
1 msk farinsocker
50 g aprikoser torkade
75 g katrinplommon
1 msk oregano
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar nymald
1 burk bönor kokta, svarta

Till servering:

ris eller bröd
150 g fransk getost, chèvre

Hjortchili med torkad frukt och getost

1. Sätt ugnen på 175°. Skär köttet i 1/2 cm stora bitar.
Skala och finhacka lök och vitlök. Hetta upp oljan i en
rymlig gjutjärnsgryta. Salta köttet och bryn det i omgångar tills det fått fin färg.
Ställ åt sidan.
2. Fräs därefter löken med lagerblad, koriander och spiskummin tills löken blir mjuk, ca 2 min. Lägg i kött, chiliflakes, chilipulver och tomatpuré.
Låt allt fräsa samman utan lock, ca 10 min.
3. Tillsätt öl, buljong och farinsocker, koka ytterligare 5
min. Dela aprikoser och katrinplommon. Sänk värmen
och tillsätt den torkade frukten och oregano, spara lite
frukt till garnering. Smaka av med salt och peppar. Lägg på ett lock och ställ grytan i ugnen. Låt sjuda i ca 1 1/2
timme. Rör om då och då.
4. Ta ut grytan och vänd i bönorna.
Koka ev upp grytan på nytt och garnera med torkad
frukt och smulad getost. Bjud ris eller bröd till.