00000

Hibiskusgravad lax med apelsin och dill passar bra till jul. Torkade blomblad av hibiskus är vanliga att göra te på. Färgen är djupt röd och färgar av sig vackert på laxens ovansida. Du kan hitta torkad hibiskus i välsorterade tebutiker, i saluhall eller på nätet. 

För 10 personer på buffé:

Ingredienser

800 g laxfilé, med skinn, odlad MSC-märkt
1 apelsin
4 msk strösocker
4 msk salt
1 msk vitpeppar, krossad
0,75 dl hibiskusblad, torkade
1 kruka dill

15 minuter + tid för gravning

Hibiskusgravad lax med apelsin och dill – gör så här:

  1. Skölj och skrubba apelsinen i ljummet vatten. Finriv skalet och pressa ut 3 msk saft. Blanda apelsinskal, socker, salt och peppar.
  2. Blanda apelsinsaft med hibiskusblad och låt stå ca 5 min. Blanda i sockerblandningen och massera in blandningen över laxens köttsida.
  3. Grovhacka dillen och strö över laxen. Tryck till.
  4. Lägg laxen i en plastpåse och låt den stå i rumstemperatur ca 30 min.  Grava därefter i kyl ca 2 dygn. Vänd på laxen några gånger under tiden.
  5. Skrapa bort hibiskusblad och dill . Skär laxen i tunna skivor före servering.
Fler recept med: Buffémat, Fisk, Lax