00000

Har du ont om tid går det förstås bra att byta ut rotfrukterna mot motsvarande mängd wokgrönsaker.

För 4 personer

Ingredienser

2 formbröd, skivor
2 dl vatten
500 g köttfärs
1 ägg
2 msk koriander, hackad
1 msk sambal oelek
1 tsk salt
2 msk smör

Rotfruktsstrimlor

300 g rättika, bit
200 g morötter
200 g palsternackor
1 paprika, röd
1 purjolök
2 msk rapsolja
0,5 dl russin
2 msk lime
1 msk råsocker
1 tsk salt

Tillbehör

1 pkt ris
1 nypa japansk soja

Heta köttfärsjärpar med wokade rotfruktsstrimlor

  1. Lägg brödskivorna i vattnet ca 5 minuter. Krama ur allt överflödigt vatten och smula sönder det uppblötta brödet. Blanda brödet med köttfärs, ägg, koriander, sambal oelek och salt.
  2. Forma färsen till små, avlånga järpar och lägg dem på en vattensköljd skärbräda. Stek järparna runt om i smör i en stekpanna ca 8 minuter.
  3. Skala rättikan, morötter och palsternackor och skär i tunna strimlor. Kärna ur och strimla paprikan. Ansa och skär purjolöken i tunna strimlor. Woka rotfrukter och grönsaker i olja i en wok eller stor stekpanna ca 5 minuter under omrörning. Rör i russin, limesaft, socker och salt.
  4. Servera järparna med de wokade rotfruktsstrimlorna, jasminris och sojasås.