00000

Het vegochorizogryta med paprika och chipotle får en härligt rökig smak av det rökta paprikapulvret och fin hetta av chili.

För 4 personer:

Ingredienser

300 g vegochorizokorv
1 gul lök
1-2 vitlöksklyftor
2 msk rapsolja
1 msk paprikapulver, rökt
1-2 krm chiliflakes
2 paprikor, röda
2 msk tomatpuré
2 tsk chipotlepasta
2 burkar körsbärstomater, (à 400 g)
2 msk soja, japansk
1-2 msk honung, flytande
0,5-1 tsk salt
2 krm svartpeppar, nymald
1 kruka persilja

Brödströssel:

2-3 skivor bröd, ljust, gärna surdeg
1 msk smör
0,5 vitlöksklyfta

Tillbehör:

bröd

15 minuter + koktid

Het vegochorizogryta med paprika och chipotle – gör så här:

  1. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs löken i olja på medel-värme några minuter i en stor gryta 2–3 min. Skär korven i cm-tjocka skivor och lägg dem i gryta. Tillsätt paprikapulver och chiliflakes. Stek 3–4 min tills korven fått färg.
  2. Kärna ur och skär paprikan i bitar. Blanda ner paprika, tomatpuré och chipotlepasta i grytan och stek ytterligare ca 2 min.
  3. Häll i tomaterna och låt sjuda på svag värme utan lock 15–20 min tills grytan har en simmig konsistens. Smaka av med soja och honung och krydda med salt och peppar.
  4. Brödströssel: Smula brödet och stek det gyllene i smöret. Skala och riv över vitlöken.
  5. Hacka persiljan och strö över grytan. Servera grytan med brödströssel och bröd.

Recept: Anna Wendt