4.34.34.34.34.3

Het lammgryta är en mustig och het lammgryta med klassiskt indiska smaker. Laga gärna till den dagen före festen så blommar smakerna ut ännu mer.

För 6-8 personer:

Ingredienser

1,2 kilo lammstek, benfri
2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
2 röda chili, t ex spansk peppar
1 msk rapsolja, + 1 msk
4 kardemummakapslar
1 kanelstång
2 tsk salt
1 tsk gurkmeja, mald
1 burk tomater, passerade (400 g)
0,5 dl vatten
2 tsk garam masala, se recept
1 msk ingefära, riven

1 timme och 20 minuter

Het lammgryta – gör så här:

  1. Putsa och skär köttet i 2 x 2 cm stora bitar. Skala och hacka lök och vitlök. Kärna ur och finhacka chilin.
  2. Stek lök och vitlök i 1 msk olja i en stekgryta. Stek köttet i omgångar i 1 msk olja i en stekpanna och lägg över i grytan. Tillsätt chili, kardemummakapslar, kanelstång, salt, gurkmeja, tomater, vatten, garam masala och ingefära. Låt koka under lock ca 45 min.

 

Garam masala

10 min. Den rostade kryddmixen som ger det indiska köket sin speciella karaktär betyder ”het krydda” och finns i olika blandningar. Till ca 0,75 dl:

  • 3 msk hela svartpepparkorn
  • 1 tsk hel kardemumma
  • 1 kandelstång, ca 5 cm
  • 1 tsk mald spiskummin

Gör så här: Rosta peppar, kardemumma och kanelstång i en torr, het stekpanna tills det börjar poppa i pannan. Mortla kryddorna fint eller mal dem i en kryddkvarn. Tillsätt spiskummin.

Servera en hel indisk buffé, se alla recept nedan
indisk-buffe

Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Fler recept med: Gryta, Indiskt, Kött, Lamm