Het lammgryta

Het lammgryta är en mustig och het lammgryta med klassiskt indiska smaker. Laga gärna till den dagen före festen så blommar smakerna ut ännu mer.
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

  • 1,2 kg lammstek - benfri
  • 2 gula lökar
  • 3 vitlöksklyftor
  • 2 röda chili - t ex spansk peppar
  • 1 msk rapsolja - + 1 msk
  • 4 kardemummakapslar
  • 1 kanelstång
  • 2 tsk salt
  • 1 tsk gurkmeja - mald
  • 1 burk tomater - passerade (400 g)
  • 0,5 dl vatten
  • 2 tsk garam masala - se recept
  • 1 msk ingefära - riven

Garam masala

  • 3 msk svartpepparkorn - hela
  • 1 tsk kardemumma - hel
  • 1 kanelstång - ca 5 cm
  • 1 tsk spiskummin - mald

Gör så här

  1. Putsa och skär köttet i 2 x 2 cm stora bitar. Skala och hacka lök och vitlök. Kärna ur och finhacka chilin.

  2. Stek lök och vitlök i 1 msk olja i en stekgryta. Stek köttet i omgångar i 1 msk olja i en stekpanna och lägg över i grytan. Tillsätt chili, kardemummakapslar, kanelstång, salt, gurkmeja, tomater, vatten, garam masala och ingefära. Låt koka under lock ca 45 min.

Garam masala

  1. 10 min. Den rostade kryddmixen som ger det indiska köket sin speciella karaktär betyder "het krydda" och finns i olika blandningar. Till ca 0,75 dl:

  2. Rosta peppar, kardemumma och kanelstång i en torr, het stekpanna tills det börjar poppa i pannan.

  3. Mortla kryddorna fint eller mal dem i en kryddkvarn.

  4. Tillsätt spiskummin.

 

Servera en hel indisk buffé, se alla recept nedan

Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!