Het chiligryta

4.34.34.34.34.3

Recept på het chiligryta. Servera grytan till åtta personer eller spara halva grytan till flera suveräna middagar.

För 4-8 personer beroende på om grytan serveras direkt eller sparas till fler måltider:

Ingredienser

700 g nöt- eller lammfärs
500 g rotfrukter, t ex rotselleri och morot
2 lökar, gula
2 vitlöksklyftor
2 chili, gröna, t ex spansk peppar
2 tsk oregano
2 tsk spiskummin, hel 
1 tsk chilipeppar, anchostyle
0,5 dl olivolja
2 msk smör
1 tsk salt
2 krm svartpeppar, nymald
2 burkar tomater, finkrossade, (à 400 g)
3 dl öl, mörkt, t ex porter
3 msk tomatpuré
2 msk kakao
2 msk oxfond, konc
2 msk honung
2 burkar bönor, vita, (à 400 g)

20 minuter + 40 minuter koktid

Het chiligryta – gör så här:

  1. Skala rotfrukterna och skär i riktigt små bitar. Skala och finhacka lök och vitlök. Hacka chilin.
  2. Fräs rotfrukter, lök, vitlök och chili med oregano, spiskummin och chilipeppar i olja i en gryta ca 2 min.
  3. Stek färsen i smör i en stekpanna. Krydda med salt och peppar. Blanda ner färsen i grytan.
  4. Tillsätt tomater, öl, tomatpuré, kakao, fond och honung. Låt sjuda på svag värme under lock ca 40 min. Rör om då och då.
  5. Skölj bönorna i kallt vatten och vänd ner dem i grytan.
  6. Servera hälften av grytan med önskade tillbehör.

 

Rester över?

Om du får rester över kan du göra något av dessa två recept på resterna. Supergott!