Hemlagad rillette med charkbricka, ost, cornichons och tunnbrödssticks

Recept på hemlagad rillette med charkbricka, ost, cornichons och tunnbrödssticks. Gör gärna rilletten några dagar i förväg. Den är godast när den fått stå till sig lite i kylen.
Anna Wendt
Recept på hemlagad rillette med charkbricka, ost, cornichons och tunnbrödssticks.
Recept på hemlagad rillette med charkbricka, ost, cornichons och tunnbrödssticks. Foto: Lisa Björner

Rillette

  • 250 g sidfläsk - färskt
  • 250 g bogfläsk - benfritt
  • 1 gul lök - liten
  • 1 morot - liten
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 dl vitt vin - torrt
  • 2 kvistar timjan
  • 1 lagerblad
  • 3 svartpepparkorn
  • 1,5 krm muskot - nymald
  • 1 kryddnejlika
  • 1 l vatten
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Tillbehör

  • charkuterier - blandade
  • ost
  • cornichons
  • baguette - i skivor
  • tunnbrödssticks - se recept

Tunnbrödsstänger, ca 20 st

  • 2 tunnbröd - mjuka rektangulära
  • 1 äggvita
  • 2 tsk franska örter - (herbes de Provence)
  • 0,5 tsk flingsalt

Gör så här

  1. Skär sidfläsk och bogfläsk i tärningar. Skala och skär lök, morot och vitlök i mindre bitar.

  2. Lägg köttet i en gryta tillsammans med lök, morot. vitlök, vin, timjan, lagerblad, pepparkorn, muskot och kryddnejlika. Fyll på med vatten så att det precis täcker köttet. Låt sjuda under lock på låg värme ca 3 timmar. Rör om då och då.

  3. Ta upp köttet och strimla det med  två gafflar. Blanda köttet med lite av buljongen och rör om tills rilletten är krämig. Krydda med salt och peppar.

  4. Lägg över rilletten i väl rengjord burk och låt den kallna.

  5. Servera rilletten med charkuterier, ost, cornichons och bröd.

Tunnbrödsstänger

  1. Sätt ugnen på 200°. Vispa upp äggvitan lätt. Pensla tunnbröden med äggvitan. Strö över örter och flingsalt. Skär bröden i 1 1/2 cm breda remsor och lägg på en plåt med bakplåtspapper.

  2. Grädda mitt i ugnen ca 6 min, tills bröden är gyllene. Låt kallna. Förvara luftigt.

  3. Äggvitan i tunnbrödsstängerna ger knaprighet och gör att örtkryddorna fäster bättre.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!