3.93.93.93.93.9

Gör din egna hemlagade ravioli från grunden! Servera med lite olivolja ringlad över, nymald svartpeppar, färsk basilika samt riven färsk parmesan.

För 4 personer:

Ingredienser

Pastadeg:

2,5 dl vetemjöl
2,5 dl durumvetemjöl
1 krm salt
3 ägg, medelstora
2 msk olivolja
0,5 msk vatten

Fyllning:

200 g kalvfärs
0,5 gul lök
2 vitlöksklyftor
40 g parmaskinka, tunt skivad
1 msk olivolja
0,5 citron, rivet skal
1 krm svartpeppar, nymald
1 krm rosmarin, torkad
1 krm timjan, torkad
1 msk tomatpuré
1,5 msk kalvfond, konc
1 dl vitt vin, torrt
1 dl parmesanost, riven
2 msk bröd, vitt, rivet

Tillbehör:

olivolja, svartpeppar, basilika, rosmarin, parmesan, örter

Hemlagad ravioli – gör så här:

 1. Blanda båda mjölsorterna samt salt på bakbord eller i bunke. Gör en grop i mitten och häll ner ägg och olja. Arbeta med händerna ihop en smidig deg.
  Deg ravioli recept

  Foto: Susanne Almers

 2. Tillsätt eventuellt vatten så att degen blir mjuk men inte klibbig. Lägg den i en plastpåse och låt den vila minst 1 timme i kyl.
  Raviloi deg recept 2

  Foto: Susanne Almers

 3. Finhacka lök och vitlök. Skär parmaskinkan i småbitar. Hetta upp olja i en stekpanna och fräs lök, vitlök och skinka tillsammans med rivet citronskal, peppar, rosmarin och timjan ca 1 minut. Blanda ner färsen och se till att den blir finfördelad. Stek ca 1 minut.
  Ravioli recept

  Foto: Susanne Almers

 4. Rör ner tomatpuré, kalvfond och vitt vin och låt alltsammans puttra i ca 10 minuter eller tills det mesta av vätskan kokat bort. Blanda ner riven parmesan och rivet bröd och låt blandningen kallna.
 5. Ta en del av degen och kavla ut den på ett lätt mjölat bakbord. Vänd den flera gånger och kavla så att du vet att den går att lossa från bakbordet. Fortsätt kavla så att den blir lövtunn.
 6. Klicka ut färsfyllning med minst 2 cm mellanrum på halva ytan av den utkavlade degen. Pensla med vatten mellan färsen och vik över den andra halvan av degen. Tryck till mellan fyllningarna.
  Ravioli egen

  Foto: Susanne Almers

 7. Sporra ut de färsfyllda kuddarna och sära försiktigt på dem. Tryck lite lätt runt kanterna så att degen fäster.
  Hemmagjord pasta

  Foto: Susanne Almers

 8. Lägg dem bredvid varandra på ett lätt mjölat underlag. Kavla ut resten av degen och gör på samma sätt.
 9. Koka raviolin i rikligt med lättsaltat vatten ca 3 minuter.
 10. Servera dem med lite olivolja ringlad över, nymald svartpeppar, färsk basilika, färsk rosmarin samt riven färsk parmesan.
  Recept ravioli

  Foto: Susanne Almers

Olika fyllningar

Tittar man på italienska recept inser man snabbt att dessa populära pastakuddar kan ha en väldigt varierad fyllning. Någon typ av ostfyllning är vanlig, och då serveras raviolin gärna med en tomatsås. Andra fyllningar är svamp och grönsaker eller som här en köttfärsblandning.

Gör gärna pastadegen med durumvete!

Pastadegen görs på vanligt vetemjöl och det proteinrika italienska durumvetet. Degen blir då stadig att hantera, men ändå lätt att kavla ut riktigt tunt.

Pastamaskin och matberedare?

Den som vill och har en pastamaskin använder förstås den, men här använder vi en vanlig kavel, som säkert finns i de flesta hushåll. Vi har även gjort degen på traditionellt vis på bakbordet, men det går också mycket bra i matberedare.