3.83.83.83.83.8

Hemgjorda energibars är fullproppade med energi och godsaker och perfekta att packa ner i ryggsäcken på utflykten.

För 20 bars:

Ingredienser

150 g torkad frukt, blandad, t ex aprikoser, dadlar, tranbär, ­katrinplommon
100 g cashewnötter
200 g smör
1,5 dl farinsocker
0,5 dl sirap, ljus
7 dl havregryn
1 krm salt
150 g choklad, mörk, ev

20 minuter + 45 minuter i ugn

Hemgjorda energibars – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 150°. Hacka frukt och nötter.
  2. Blanda smör, socker och sirap i en kastrull och låt det smälta samman på medelhög värme. Ta kastrullen från värmen och rör i frukt, nötter, havregryn och salt.
  3. Tryck ut smeten på en plåt med bakplåtspapper till en rektangel, ca 20 x 30 cm. Tryck till ordentligt med handen eller baksidan av en träslev.
  4. Grädda mitt i ugnen 40–45 min. Låt kakan svalna något innan den skärs i rutor med vass kniv. Låt bitarna kallna i formen i kylen ­innan de lossas. Doppa eventuellt ­bitarna i smält choklad.
Fler recept med: Godis, Picknick