Hemgjorda energibars

Hemgjorda energibars är fullproppade med energi och godsaker och perfekta att packa ner i ryggsäcken på utflykten.
Anna Wendt
Foto: Lisa Björner

Ingredienser

  • 150 g frukt - torkad blandad, t ex aprikoser, dadlar, tranbär, ­katrinplommon
  • 100 g cashewnötter
  • 200 g smör
  • 1,5 dl farinsocker
  • 0,5 dl sirap - ljus
  • 7 dl havregryn
  • 1 krm salt
  • 150 g choklad - mörk, ev

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150°. Hacka frukt och nötter.

  2. Blanda smör, socker och sirap i en kastrull och låt det smälta samman på medelhög värme. Ta kastrullen från värmen och rör i frukt, nötter, havregryn och salt.

  3. Tryck ut smeten på en plåt med bakplåtspapper till en rektangel, ca 20 x 30 cm. Tryck till ordentligt med handen eller baksidan av en träslev.

  4. Grädda mitt i ugnen 40–45 min. Låt kakan svalna något innan den skärs i rutor med vass kniv. Låt bitarna kallna i formen i kylen ­innan de lossas. Doppa eventuellt ­bitarna i smält choklad.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!