Hemgjord ravioli med spritärter och salvia- och citronsmör

3.43.43.43.43.4

Recept på hemgjord ravioli med spritärter och salvia- och citronsmör. Har du ingen pastamaskin går det bra att kavla ut degen för hand, så tunt det bara går. Vattenmängden i degen beror på äggens storlek.

För 4-6 personer som varmrätt eller 10-12 personer som förrätt:

Ingredienser

6 dl durumvete, eller vetemjöl (360 g)
2 ägg
3 äggulor
1 krm salt
0,75 dl vatten
250 g spritärter

Fyllning:

50 g parmesanost
0,5 citron, gärna ekologisk
250 g ricottaost
0,5 dl persilja, finhackad
1 vitlöksklyfta
1 krm muskot, riven
1 krm salt
0,5 krm svartpeppar, nymald

Salvia- och citronsmör:

50 g smör
0,75 dl olivolja
1 kruka salvia
2 vitlöksklyftor

Tillbehör:

citronskal, rivet
parmesanost, riven

1 timme + 1 timme för degen att vila

Hemgjord ravioli med spritärter och salvia- och citronsmör — gör så här:

  1. Lägg mjöl och salt i en hög på arbetsbänken och gör en urgröpning i mitten. Knäck ner äggen. Lägg i äggulorna. Vispa äggen försiktigt med en gaffel och blanda sedan med mjölet, lite åt gången. Nyp ihop med fingertopparna tills degen börjar blir smulig, tillsätt ev vatten om den känns för smulig. Knåda degen ordentligt tills den känns len och smidig. Forma degen till en boll, täck med plastfolie. Låt den vila i kylen ca 1 timme.
  2. Fyllning: Riv parmesanen. Skölj citronen i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 1 msk saft, spara saften till smöret. Blanda ricotta, parmesan, citronskal och persilja. Skala och pressa i vitlöken. Krydda med muskot, salt och peppar.
  3. Dela degen i mindre bitar, täck den deg som inte kavlas med plastfolie så att den inte torkar ut. Börja med maskinens största tjocklek, platta ut en bit deg och kavla den igenom valsen. Minska inställningen en tjocklek, vik ihop degen och kavla den igenom igen. Kavla genom alla tjocklekar till den tunnaste. Lägg degremsan på ett lätt mjölat underlag.
  4. Spritsa ut fyllning, ca 1 tsk, med jämna mellanrum på degen, ca 10 cm mellan varje.
  5. Ta en ny degklump och kavla ut enligt instruktionerna ovan. Lägg degremsan över den andra och tryck till lite lätt runt fyllningen. Använd en raviolistans, skär ut med en degsporre eller ta ut med ett litet mått.
  6. Koka raviolin i saltat vatten med spritärterna 1–2 min, tills den känns lagom al dente.
  7. Smält smöret tillsammans med oljan i en kastrull. Lägg ner salviablad, skalade vitlöksklyftor och citronsaft och sjud ca 1 minut.
  8. Häll av ravioli och ärter och servera direkt tillsammans med salviasmöret, lite rivet citronskal och riven parmesan.