Helstekt tandoorikyckling med saffranscouscous och raita

00000

Recept på helstekt tandoorikyckling med saffranscouscous och raita. Lägg gärna kycklingen i marinaden och förvara i kylen ett dygn innan den ska lagas.

För 6 personer:

Ingredienser

1 kyckling hel stor (ca 2 kilo)

Marinad:

2 vitlöksklyftor
1 dl yoghurt naturell
1 msk rapsolja
2 msk tandoorikrydda
1 msk ingefära fint riven
2 tsk salt
1 tsk paprikapulver rökt
1 msk rödbeta finriven eller 2 krm röd naturlig livsmedelsfärg ev

Raita:

1 gurka
1,5 rödlök
1 tsk salt
0,5 grön chili t ex spansk peppar
3 dl turkisk yoghurt
0,5 dl mynta hackad
2 tsk honung flytande
1 tsk nigellafrön

Couscous:

7 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1 paket saffran (1/2 g)
2,5 dl pärlcouscous eller bulgur
1 rödlök
250 g plommontomater i olika färger
100 g spenat färsk
3 msk olivolja
1 msk citron pressad

Tillbehör:

mango chutney

1 timme + 1 timme marinering + 2 timmar i ugn

Helstekt tandoorikyckling med saffranscouscous  och raita — gör så här:

  1. Marinad: Skala och riv vitlöken. Blanda den med övriga ingredienser. Pensla 1/3 av marinaden inuti kycklingen. Lägg kycklingen i marinaden och vänd runt så att marinaden täcker hela kycklingen. Låt stå ca 1 timme i rumstemperatur eller ställ in i kylen för senare tillagning.
  2. Sätt ugnen på 200°. Lägg kycklingen i en ugnssäker form med bakplåtspapper och ställ in i ugnen. Tillaga ca 30 min.
  3. Sänk ugnsvärmen till 150° och tillaga ytterligare ca 1 1/2 timme, tills innertemperaturen är 82°. Låt kycklingen vila ca 15 min innan den skärs i bitar.
  4. Raita: Skala gurkan slarvigt. Hyvla den i tunna skivor. Skala och skär löken i tunna strimlor. Blanda gurka och lök med salt. Låt stå ca 15 min i durkslag för att rinna av.
  5. Kärna ur och finhacka chilin. Blanda yoghurt, chili och mynta. Tillsätt honung och nigellafrön. Vänd ner gurka och lök. Låt stå i kylen ca 20 min före servering.
  6. Couscous: Koka upp vattnet med buljongtärning och saffran. Tillsätt couscous eller bulgur. Koka enligt anvisning på paketet ca 15 min.
  7. Skala och skär löken i tunna klyftor. Skär tomaterna i bitar. Skölj couscousen hastigt i kallt vatten. Blanda lök, tomater, spenat, olja och citronsaft. Vänd ner couscousen.
  8. Servera kycklingen med couscous, raita och mango chutney.