Helstekt tandoorikyckling med saffranscouscous och raita

Recept på helstekt tandoorikyckling med saffranscouscous och raita. Lägg gärna kycklingen i marinaden och förvara i kylen ett dygn innan den ska lagas.

Ingredienser

  • 1 kyckling - hel stor (ca 2 kilo)

Marinad

  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 dl yoghurt - naturell
  • 1 msk rapsolja
  • 2 msk tandoorikrydda
  • 1 msk ingefära - fint riven
  • 2 tsk salt
  • 1 tsk paprikapulver - rökt
  • 1 msk rödbeta - finriven eller 2 krm röd naturlig livsmedelsfärg ev

Raita

  • 1 gurka
  • 1,5 rödlök
  • 1 tsk salt
  • 0,5 grön chili - t ex spansk peppar
  • 3 dl turkisk yoghurt
  • 0,5 dl mynta - hackad
  • 2 tsk honung - flytande
  • 1 tsk nigellafrön

Couscous

  • 7 dl vatten
  • 1 grönsaksbuljongstärning
  • 1 pkt saffran - (1/2 g)
  • 2,5 dl pärlcouscous - eller bulgur
  • 1 rödlök
  • 250 g plommontomater - i olika färger
  • 100 g spenat - färsk
  • 3 msk olivolja
  • 1 msk citron - pressad

Tillbehör

  • mango chutney

Gör så här

  1. Marinad: Skala och riv vitlöken. Blanda den med övriga ingredienser. Pensla 1/3 av marinaden inuti kycklingen. Lägg kycklingen i marinaden och vänd runt så att marinaden täcker hela kycklingen. Låt stå ca 1 timme i rumstemperatur eller ställ in i kylen för senare tillagning.

  2. Sätt ugnen på 200°. Lägg kycklingen i en ugnssäker form med bakplåtspapper och ställ in i ugnen. Tillaga ca 30 min.

  3. Sänk ugnsvärmen till 150° och tillaga ytterligare ca 1 1/2 timme, tills innertemperaturen är 82°. Låt kycklingen vila ca 15 min innan den skärs i bitar.

  4. Raita: Skala gurkan slarvigt. Hyvla den i tunna skivor. Skala och skär löken i tunna strimlor. Blanda gurka och lök med salt. Låt stå ca 15 min i durkslag för att rinna av.

  5. Kärna ur och finhacka chilin. Blanda yoghurt, chili och mynta. Tillsätt honung och nigellafrön. Vänd ner gurka och lök. Låt stå i kylen ca 20 min före servering.

  6. Couscous: Koka upp vattnet med buljongtärning och saffran. Tillsätt couscous eller bulgur. Koka enligt anvisning på paketet ca 15 min.

  7. Skala och skär löken i tunna klyftor. Skär tomaterna i bitar. Skölj couscousen hastigt i kallt vatten. Blanda lök, tomater, spenat, olja och citronsaft. Vänd ner couscousen.

  8. Servera kycklingen med couscous, raita och mango chutney.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!