30 minuter + 25 minuter i ugn
Helstekt spätta med rotfrukter – gör så här:
- Rotfrukter: Sätt ugnen på 225°. Skala och skär morötter och palsternackor i rejäla stavar. Lägg i en ugnssäker form och blanda med olja och salt. Tillaga mitt i ugnen ca 25 min, tills de fått fin färg.
- Svamp: Ansa och skär svampen i bitar. Bryn i olja 2–3 min, tills de fått fin färg. Lägg i smöret och stek svampen ytterligare 1 minut. Salta.
- Salta spättorna och vänd dem i mjöl. Stek i smör ca 3 min på varje sida, tills de har en fin brynt yta.
- Smör: Lägg smöret i en kastrull. Koka kraftigt tills smöret börjar bli lätt brynt och dofta nötigt. Lägg ner lingonen och ta kastrullen från plattan.
- Lägg spättorna på rotfrukter och svamp. Ös över lingonsmöret och servera med sallad.