Helstekt rådjursytterfilé med pumpasticks och picklad pumpa

Helstekt rådjurs-ytterfilé. Välj gärna butternutpumpa som har en mild, fin smak. Sticksen är friterade pumpastavar.

Helstekt rådjursytterfilé med pumpa på tre sätt

  1. Sätt ugnen på 125°.
  2. Putsa köttet och krydda det med salt och peppar. Bryn filén i smör i en stekpanna ca 2 min på varje sida. Lägg köttet i en ugnssäker form.
  3. Tillaga till 56° innertemperatur, 15-20 min. Låt köttet vila ca 10 min innan det skärs i skivor.

Picklad pumpa:

  1. Blanda ättika, socker och vatten i en kastrull och koka upp.
  2. Skala, kärna ur och skär pumpan i 1 cm stora tärningar.
  3. Lägg dem i ättikslagen och koka 1 minut. Låt pumpan kallna i lagen.

Pumpasås:

  1. Skala, kärna ur och skär pumpan i mindre bitar.
  2. Lägg dem i en kastrull med vatten, kryddpeppar och salt. Koka under lock ca 10 min, tills pumpan är genommjuk.
  3. Mixa ihop pumpan och smöret till en slät sås med mixerstav.

Pumpa-sticks:

  1. Skala, kärna ur och skär pumpan i 1 cm tjocka stavar.
  2. Vispa upp äggen i en bunke. Lägg mjöl och ströbröd på var sin assiett.
  3. Panera pumpan; först i mjöl, sedan i ägg och efter det i ströbröd. Doppa därefter i ägg och ströbröd ytterligare en gång.
  4. Hetta upp oljan i en gryta eller fritös till 180°.
  5. Fritera pumpasticksen ca 4 min, tills de fått fin färg. Ta upp med hålslev och lägg på dubbelvikt hushållspapper. Krydda med salt.

Servering:

Koka upp såsen på nytt och servera till filén, frasiga sticks och picklad pumpa.

 

Recept från