Helstekt majskyckling, rostad palsternacka, pumpa och ädelostsås

Recept på helstekt majskyckling, rostad palsternacka, pumpa och ädelostsås. Vindruvor och rotfrukter tillsammans med krämig ädelostsås smaksätter kycklingen.

30 minuter + 1 1/4 timme i ugn
  1. Marinad: Bryn smöret i panna på medelhög värme till nötbrun färg. Tillsätt citronsaft och soja. Rör i ingefäran och ta pannan från värmen.
  2. Sätt ugnen på 200°. Skala pumpan och gröp ut kärnorna. Skär i större stavar. Skala palsternackorna och halvera dem om de är stora. Ansa och skär fänkålen i grova bitar. Krossa vitlöken.
  3. Bind eventuellt upp kycklingarna och lägg dem på en plåt. Gnid in dem med hälften av smörmarinaden. Krydda med salt och peppar runt om. Lägg palsternacka, fänkål och vitlök runt kycklingen och ringla över resten av smöret.
  4. Tillaga mitt i ugnen ca 45 min. Repa vindruvorna och strö dem och pumpan runt om rot-frukterna. Tillaga ytterligare ca 30 min, tills kycklingens innertemperatur är 80°.
  5. Sås: Låt ädelosten smälta i en kastrull och sedan fräsa 30 sekunder.  Vispa i crème fraiche, vatten och buljongtärning. Krydda med salt och peppar. Låt sjuda ca 5 min.
  6. Ta ut plåten och rör ner ca 1 1/2 dl steksky i såsen. Servera kycklingen med sås och rissallad. 

 

Recept från