Helstekt kyckling med senapssky och ljummen potatissallad

00000

Recept på helstekt kyckling med senapssky och ljummen potatissallad. Blir det kyckling över är den god i en sallad eller gör en röra med crème fraiche och curry och servera i baguettte.

För 8 personer:

Ingredienser

2 kycklingar, (à 1,7 kilo)
1 citron
1 kruka timjan
0,5 kruka rosmarin
6 vitlöksklyftor
0,5 dl olivolja
1 msk salt
0,5 tsk svartpeppar, nymald

Sallad:

1 kilo småpotatisar
500 g grön sparris
0,5 dl olivolja, + 1/2 dl
2 tsk salt, + 1 tsk
2 msk citron, pressad
1 msk honung
2 krm svartpeppar, nymald
150 g babyspenat
100 g oliver, svarta

Senapssky:

2 dl vatten
2 dl vitt vin, torrt
2 msk senap, sötstark
1 msk dijonsenap
2 tsk strösocker
1 krm soja, kinesisk
2 krm salt
2 msk majsstärkelse, Maizena

40 minuter + 11/4 timme i ugn

Helstekt kyckling med senapssky och ljummen potatissallad — gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200°. Skölj citronen och skär den i 4 bitar. Hacka timjan och rosmarin. Skala och skiva vitlöken. Blanda örter, vitlök, olja, salt och peppar. Gnid in kycklingarna in- och utvändigt med oljan och se till att det även kommer olja innanför skinnet.
  2. Lägg citronbitarna i kycklingarna. Lägg kycklingarna med brösten nedåt i en ugnssäker form. Tillaga mitt i ugnen ca 40 min.
  3. Vänd kycklingarna och tillaga ytterligare 30–40 min tills innertemperaturen vid låret är 80°. Lägg kycklingen på en skärbräda och låt den vila medan potatisen tillagas.
  4. Sallad: Höj ugnsvärmen till 250°. Skrubba potatisen och halvera dem eventuellt. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och ringla över 1/2 dl olja. Strö över 2 tsk salt. Rosta potatisen mitt i ugnen ca 10 min.
  5. Bryt av den nedre delen på sparrisen och skär sparrisen i ca 4 cm långa bitar.  Blanda sparrisen med potatisen och tillaga ytterligare ca 5 min tills potatisen är mjuk.
  6. Blanda 1/2 dl olja med citronsaft, honung,  1/2 tsk salt och peppar. Lägg spenat och oliver i en stor skål.
  7. Senapssky: Häll vattnet i formen efter kycklingarna och vispa ur den. Sila ner skyn i en kastrull och tillsätt vin, de båda senapssorterna, socker och soja. Låt sjuda ca 5 min. Krydda med salt. Rör ut majsstärkelsen i lite kallt vatten och vispa ner i skyn.
  8. Blanda ner potatis och sparris i skålen med spenat och häll över dressingen.
  9. Servera kycklingen, skuren i portionsbitar, med potatissallad och senapssky.

Recept av Allt om Mat-redaktionen.

PS. Nu kan du prenumerera på tidningen Allt om Mat till extremt billigt kampanjpris!