Helstekt kyckling med senapssky och ljummen potatissallad

Recept på helstekt kyckling med senapssky och ljummen potatissallad. Blir det kyckling över är den god i en sallad eller gör en röra med crème fraiche och curry och servera i baguettte.

Ingredienser

  • 2 kycklingar - (à 1,7 kilo)
  • 1 citron
  • 1 kruka timjan
  • 0,5 kruka rosmarin
  • 6 vitlöksklyftor
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 msk salt
  • 0,5 tsk svartpeppar - nymald

Sallad

  • 1 kg småpotatisar
  • 500 g grön sparris
  • 0,5 dl olivolja - + 1/2 dl
  • 2 tsk salt - + 1 tsk
  • 2 msk citron - pressad
  • 1 msk honung
  • 2 krm svartpeppar - nymald
  • 150 g babyspenat
  • 100 g oliver - svarta

Senapssky

  • 2 dl vatten
  • 2 dl vitt vin - torrt
  • 2 msk senap - sötstark
  • 1 msk dijonsenap
  • 2 tsk strösocker
  • 1 krm soja - kinesisk
  • 2 krm salt
  • 2 msk majsstärkelse (Maizena) - Maizena

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Skölj citronen och skär den i 4 bitar. Hacka timjan och rosmarin. Skala och skiva vitlöken. Blanda örter, vitlök, olja, salt och peppar. Gnid in kycklingarna in- och utvändigt med oljan och se till att det även kommer olja innanför skinnet.

  2. Lägg citronbitarna i kycklingarna. Lägg kycklingarna med brösten nedåt i en ugnssäker form. Tillaga mitt i ugnen ca 40 min.

  3. Vänd kycklingarna och tillaga ytterligare 30–40 min tills innertemperaturen vid låret är 80°. Lägg kycklingen på en skärbräda och låt den vila medan potatisen tillagas.

  4. Sallad: Höj ugnsvärmen till 250°. Skrubba potatisen och halvera dem eventuellt. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och ringla över 1/2 dl olja. Strö över 2 tsk salt. Rosta potatisen mitt i ugnen ca 10 min.

  5. Bryt av den nedre delen på sparrisen och skär sparrisen i ca 4 cm långa bitar.  Blanda sparrisen med potatisen och tillaga ytterligare ca 5 min tills potatisen är mjuk.

  6. Blanda 1/2 dl olja med citronsaft, honung,  1/2 tsk salt och peppar. Lägg spenat och oliver i en stor skål.

  7. Senapssky: Häll vattnet i formen efter kycklingarna och vispa ur den. Sila ner skyn i en kastrull och tillsätt vin, de båda senapssorterna, socker och soja. Låt sjuda ca 5 min. Krydda med salt. Rör ut majsstärkelsen i lite kallt vatten och vispa ner i skyn.

  8. Blanda ner potatis och sparris i skålen med spenat och häll över dressingen.

  9. Servera kycklingen, skuren i portionsbitar, med potatissallad och senapssky.

Recept av Allt om Mat-redaktionen.

PS. Nu kan du prenumerera på tidningen Allt om Mat till extremt billigt kampanjpris!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!