Helstekt kyckling med murkeltartelette

Helstekt kyckling i ugn till fest! Svecia, murklor och citron är en magisk kombination i pajerna. Om du inte vill kavla kan degen även delas i åtta bitar och sedan tryckas ut i formarna. Servera gärna vit sparris till.

50 min + 1 timme och 35 min i ugnen

Hel kyckling i ugn – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skär djupa snitt i låren på kycklingen på båda sidorna hela vägen in till benen.  Krossa vitlöken. Massera hela kycklingen med smör, även på insidan. Krydda med salt och peppar. Fyll kycklingen med vitlök och timjan och lägg den i en ugnssäker form.
  3. Stek kycklingen mitt i ugnen till 72 grader innertemperatur, beräkna ca 1 timme och 20 min.
  4. Tarteletter: Sätt ugnen på 200 grader. Mixa snabbt ihop mjöl, 75 g smör, ägg och 2 krm salt i en matberedare. Låt degen vila inplastad ca 1 timme i kylen.
  5. Kavla ut degen ca 3 mm tjock och ta ut åtta rundlar, ca 8 cm i diameter. Klä portionsformar med degen. Tryck i en tom form i varje form så att degen pressas. Ställ de dubbla formarna på en plåt. Grädda mitt i ugnen ca 5 min.
  6. Lägg torkade murklor i kallt vatten 20 min. Ta upp och låt rinna av. Ansa och dra bort foten på de färska murklorna. Skala och finhacka lök och vitlök. Riv osten. Stek svamp och lök i 2 msk smör i en stekpanna. Rör i ost och timjan. Krydda med 1 tsk salt och peppar. Låt svalna. Rör i ägg och grädde. Fördela smeten i tarteletterna. Grädda mitt i ugnen ca 15 min.
  7. Servera kyckling och tarteletter med smörgåskrasse och en klick crème fraiche.

Recept från