Helstekt kyckling med hjärtpommes frites och paprikabearnaise

Helstekt kyckling med hjärtpommes frites och paprikabearnaise passar bra på Alla hjärtans dag. Om du skalar potatisen kan du spara spillet som blir över efter utstansningen och använda i en soppa eller till potatismos.
Foto: Lina Eriksson

Ingredienser

  • 1 kyckling - urbenad ca 1 kilo (Kronfågel)
  • 1 tsk rosépeppar
  • 1 tsk salt
  • 0,5 tsk strösocker
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Pommes frites

  • 3 bakpotatisar
  • 1 l rapsolja
  • 1 tsk flingsalt

Sås

  • 1 burk paprika - grillad (200 g)
  • 75 g smör
  • 3 äggulor
  • 1 msk vitt vin - torrt
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 1 msk vatten
  • 1 msk dragon
  • 1 msk körvel - hackad
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 krm cayennepeppar

Tillbehör

  • salladsskott - blandade

Garnering

  • körvel

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°. Krossa rosépepparn lätt och blanda med salt, socker och peppar. Gnid in kycklingen med blandningen. Lägg den med skinnsidan ner i en ugnssäker form.

  2. Tillaga mitt i ugnen ca 15 min. Vänd kycklingen och tillaga ytterligare ca 15 min. Höj ugnsvärmen till 250° och tilllaga 5–10 min tills kycklingen har fått fin färg. Ta ut och låt den vila ca 5 min innan den skärs i skivor. Kycklingen ska vara genomstekt.

  3. Pommes frites: Skär potatisen i ca 1/2 cm tjocka skivor. Stansa ut hjärtan ur skivorna och lägg dem i kallt vatten. Hetta upp oljan till 160°. Torka av potatisen med hushållspapper och förfritera dem ca 5 min i omgångar i oljan. Ta upp med hålslev och låt rinna av.

  4. Sås: Mixa paprikan med oljan den ligger i med mixerstav. Smält smöret. Blanda äggulor, vin, vinäger, vatten och dragon i en kastrull. Värm blandningen under kraftig vispning tills det tjocknat. Ta kastrullen åt sidan och vispa i smöret, lite i taget. Rör i den mixade paprikan och körvel. Krydda med salt och cayennepeppar.

  5. Hetta upp friteringsoljan till 180°. Fritera pommes fritsen i omgångar tills de fått fin färg och är frasiga. Krydda med flingsalt.

  6. Garnera kycklingen med körvel och servera den med hjärtpommes frites, sås och sallad.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!