3.83.83.83.83.8

Helstekt kyckling med hjärtpommes frites och paprikabearnaise passar bra på Alla hjärtans dag. Om du skalar potatisen kan du spara spillet som blir över efter utstansningen och använda i en soppa eller till potatismos.

För 4 personer:

Ingredienser

1 urbenad kyckling, ca 1 kilo (Kronfågel)
1 tsk rosépeppar
1 tsk salt
0,5 tsk strösocker
1 krm svartpeppar, nymald

Pommes frites:

3 bakpotatisar
1 liter rapsolja
1 tsk flingsalt

Sås:

1 burk paprika, grillad (200 g)
75 g smör
3 äggulor
1 msk vitt vin, torrt
1 msk vitvinsvinäger
1 msk vatten
1 msk dragon
1 msk körvel, hackad
0,5 tsk salt
0,5 krm cayennepeppar

Tillbehör:

salladsskott, blandade

Garnering:

körvel

30 minuter + tid i ugn

Helstekt kyckling med hjärtpommes frites och paprikabearnaise – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225°. Krossa rosépepparn lätt och blanda med salt, socker och peppar. Gnid in kycklingen med blandningen. Lägg den med skinnsidan ner i en ugnssäker form.
  2. Tillaga mitt i ugnen ca 15 min. Vänd kycklingen och tillaga ytterligare ca 15 min. Höj ugnsvärmen till 250° och tilllaga 5–10 min tills kycklingen har fått fin färg. Ta ut och låt den vila ca 5 min innan den skärs i skivor. Kycklingen ska vara genomstekt.
  3. Pommes frites: Skär potatisen i ca 1/2 cm tjocka skivor. Stansa ut hjärtan ur skivorna och lägg dem i kallt vatten. Hetta upp oljan till 160°. Torka av potatisen med hushållspapper och förfritera dem ca 5 min i omgångar i oljan. Ta upp med hålslev och låt rinna av.
  4. Sås: Mixa paprikan med oljan den ligger i med mixerstav. Smält smöret. Blanda äggulor, vin, vinäger, vatten och dragon i en kastrull. Värm blandningen under kraftig vispning tills det tjocknat. Ta kastrullen åt sidan och vispa i smöret, lite i taget. Rör i den mixade paprikan och körvel. Krydda med salt och cayennepeppar.
  5. Hetta upp friteringsoljan till 180°. Fritera pommes fritsen i omgångar tills de fått fin färg och är frasiga. Krydda med flingsalt.
  6. Garnera kycklingen med körvel och servera den med hjärtpommes frites, sås och sallad.