Helstekt kyckling med curryrisotto

Helstekt kyckling med curryrisotto är rationell matlagning. Det är praktiskt att steka 2 kycklingar samtidigt i ugnen, den ena äts upp direkt och den andra blir till flera matlådor som kan ätas i veckan eller frysas in.
Foto: Anna Kern

Ingredienser

  • 2 kycklingar - stora (à 1 1/2 kilo)
  • 1 gul lök - stor
  • 4 vitlöksklyftor
  • 50 g smör
  • 1 msk salt
  • 1 tsk svartpeppar - nymald

Risotto

  • 1 l vatten
  • 2 tärningar hönsbuljong
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk curry
  • 25 g smör
  • 3 dl arborioris
  • 1 dl vitt vin - torrt
  • 1 krm svartpeppar - nymald
  • 1 påse mandelspån - (50 g)
  • 2 dl ost - riven, t ex cheddar

Tillbehör

  • sallad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Skala och grovhacka lök och vitlök. Fyll kycklingarna med lök, vitlök och smör. Krydda dem runt om och inuti med salt och peppar.

  2. Lägg kycklingarna i en ugnssäker form eller liten långpanna med brösten nedåt. Stek mitt i ugnen ca 20 min. Vänd kycklingarna och stek ytterligare ca 30 min, kycklingen ska ha 80° innertemperatur vid lårfästet när den är färdig.

  3. Risotto: Koka upp vatten och buljongtärningar. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs lök, vitlök och curry i smör ca 2 min. Tillsätt riset och låt det fräsa med ca 2 min. Häll på vinet. Låt koka in. Späd med buljong i omgångar och låt riset koka ca 20 min. Krydda med peppar.

  4. Rosta mandelspånen i en torr stekpanna tills de fått fin färg. Vänd ner mandel och ost i risotton. Smaksätt med 4 msk av skyn från kycklingen.

  5. Klyv en kyckling och skär bort ryggbenet, spara det. Skär av vingarna och spara dem. Spara skyn och lökfyllningen. Skär varje kycklinghalva i 4 bitar vardera och servera dem med risotto och sallad.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!