4.54.54.54.54.5

Helstekt kyckling med curryrisotto är rationell matlagning. Det är praktiskt att steka 2 kycklingar samtidigt i ugnen, den ena äts upp direkt och den andra blir till flera matlådor som kan ätas i veckan eller frysas in.

För 4 personer… (kycklingen räcker även till 6 matlådor):

Ingredienser

2 kycklingar, stora (à 1 1/2 kilo)
1 gul lök, stor
4 vitlöksklyftor
50 g smör
1 msk salt
1 tsk svartpeppar, nymald

Risotto:

1 liter vatten
2 hönsbuljongtärningar
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk curry
25 g smör
3 dl arborioris
1 dl vitt vin, torrt
1 krm svartpeppar, nymald
1 påse mandelspån, (50 g)
2 dl ost, riven, t ex cheddar

Tillbehör:

sallad

30 minuter + 50 minuter i ugn

Helstekt kyckling med curryrisotto – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200°. Skala och grovhacka lök och vitlök. Fyll kycklingarna med lök, vitlök och smör. Krydda dem runt om och inuti med salt och peppar.
  2. Lägg kycklingarna i en ugnssäker form eller liten långpanna med brösten nedåt. Stek mitt i ugnen ca 20 min. Vänd kycklingarna och stek ytterligare ca 30 min, kycklingen ska ha 80° innertemperatur vid lårfästet när den är färdig.
  3. Risotto: Koka upp vatten och buljongtärningar. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs lök, vitlök och curry i smör ca 2 min. Tillsätt riset och låt det fräsa med ca 2 min. Häll på vinet. Låt koka in. Späd med buljong i omgångar och låt riset koka ca 20 min. Krydda med peppar.
  4. Rosta mandelspånen i en torr stekpanna tills de fått fin färg. Vänd ner mandel och ost i risotton. Smaksätt med 4 msk av skyn från kycklingen.
  5. Klyv en kyckling och skär bort ryggbenet, spara det. Skär av vingarna och spara dem. Spara skyn och lökfyllningen. Skär varje kycklinghalva i 4 bitar vardera och servera dem med risotto och sallad.