55555

Ett recept på helstekt kyckling och potatis som tillagas i ugnen. Inget stekos och minimalt med disk.

För 8 personer

Ingredienser

2 kycklingar, (à 1 1/2–2 kilo), gärna ekologiska
2 tsk salt
2 krm svartpeppar, nymald

Kryddsmör

100 g smör, rumsvarmt
1 citron, rivet skal
2 msk citron, pressad
1/2 kruka dragon, finhackad
1 krm salt

Bakade primörer

1 kilo potatisar, små
500 g sparris, grön
1 knippa salladslök
400 g haricots verts

Dragonsås

1 lök, gul
2 dragonkvistar
1 msk rapsolja
2 dl vitt vin, torrt
2 dl vatten
1 msk kycklingfond, konc
2 1/2 dl matlagningsgrädde
1 1/2 dl yoghurt, turkisk
1 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymald
1 msk majsstärkelse, Maizena

1 h + 1.40 i ugn

Kyckling med bakade primörer och dragonsås – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175° varmluft eller 200° konventionell. Rör ihop alla ingredienser till kryddsmöret.
  2. Lossa skinnet på kycklingarna och peta in kryddsmöret. Bind upp kycklingarna och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Tillaga mitt i ugnen ca 1 timme, tills de är genomstekta, 75° innertemperatur. Ta ut och låt kycklingen vila.
  3. Skrubba potatisen och lägg den på en plåt med bakplåtspapper. Tillaga mitt i ugnen ca 30 min.
  4. Bryt av nedersta delen på sparrisen. Skär sparrisen i grova bitar. Ansa löken och skär den i bitar. Blanda grönsakerna med potatisen när ca 5 min återstår av tillagningstiden.
  5. Dragonsås: Skala och finhacka löken. Finhacka dragonen. Fräs lök och dragon i olja ca 3 min. Tillsätt vin, vatten och fond och låt koka utan lock ca 5 min. Tillsätt grädden och koka ca 10 min. Klicka i yoghurten och mixa såsen slät och skummig med mixerstav. Krydda med salt och peppar. Red såsen med majsstärkelsen utrörd i lite kallt vatten och koka upp.
  6. Skär kycklingen i bitar och servera med grönsaker och sås.