00000

Helstekt kyckling i gryta blir saftig och god. Vill du laga i lergryta ska  den grytan först ligga i kallt vatten ca 30 minuter och sedan sättas in i kall ugn.

För 4 personer:

Ingredienser

1 kyckling, hel (ca 1,3 kilo)
1 tsk salt
2 krm svartpeppar, nymald
2 gula lökar
2 schalottenlökar
1 vitlök, hel
1 palsternacka

Pensling:

2 msk soja, kinesisk
2 msk citron, pressad
1 msk honung, flytande

Garnering:

örter, t ex rosmarin

Tillbehör:

potatis
, kokt
gurka, inlagd

Helstekt kyckling i gryta – gör så här:

  1.  Sätt ugnen på 150°.
 Krydda kycklingen in- och utvändigt med salt och peppar. Lägg kycklingen i en stor gryta.
  2. Skala och halvera löken på mitten. Skala och halvera palsternackan
 på längden. Lägg lök och palsternackan i grytan runt om kycklingen
  3. Blanda ihop soja, citronsaft och honung. Pensla kycklingen med hälften av blandningen.
 Lägg locket på grytan.
  4. Sätt grytan mitt i ugnen och tillaga ca 1 timme.
  5. Ta grytan ur ugnen och ta av locket. Pensla resten av sojablandningen på kycklingen. Tillaga ytterligare 20–30 min utan lock, tills kycklingens innertemperatur är 
80–85°.
  6. Garnera kycklingen med örter och servera med sky, lök, palsternacka, kokt potatis och inlagd gurka.