Helstekt kyckling i gryta

Helstekt kyckling i gryta blir saftig och god. Vill du laga i lergryta ska  den grytan först ligga i kallt vatten ca 30 minuter och sedan sättas in i kall ugn.
Elisabeth Johansson
Foto: Anna Kern

Ingredienser

  • 1 kyckling - hel (ca 1,3 kilo)
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar - nymald
  • 2 gula lökar
  • 2 schalottenlökar
  • 1 vitlök - hel
  • 1 palsternacka

Pensling

  • 2 msk soja - kinesisk
  • 2 msk citron - pressad
  • 1 msk honung - flytande

Garnering

  • örter - t ex rosmarin

Tillbehör

  • potatis - kokt
  • gurka - inlagd

Gör så här

  1.  Sätt ugnen på 150°.
 Krydda kycklingen in- och utvändigt med salt och peppar. Lägg kycklingen i en stor gryta.

  2. Skala och halvera löken på mitten. Skala vitlöksklyftorna. Skala och halvera palsternackan
 på längden. Lägg lök, vitlök och palsternackan i grytan runt om kycklingen

  3. Blanda ihop soja, citronsaft och honung. Pensla kycklingen med hälften av blandningen.
 Lägg locket på grytan.

  4. Sätt grytan mitt i ugnen och tillaga ca 1 timme.

  5. Ta grytan ur ugnen och ta av locket. Pensla resten av sojablandningen på kycklingen. Tillaga ytterligare 20–30 min utan lock, tills kycklingens innertemperatur är 
80–85°.

  6. Garnera kycklingen med örter och servera med sky, lök, palsternacka, kokt potatis och inlagd gurka.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!