Helstekt kotlettrad med savojkål i senapsgrädde, bakad vitlök och ugnspotatis

00000

Dela kotlettraden på längden, tillagningstiden blir kortare och köttet får ett lite mer exklusivt utseende, nästan som filé. Inspiration till huvudrätten har vi fått av tv-kocken och krögaren Fredrik Eriksson. Kött och bacon kan stekas i förväg och savojkålen strimlas. Koka kålen strax före servering och blanda med grädden. Potatis och vitlök bör stekas strax före servering.

För 10 person(er)

Ingredienser

1,6 kg kotlett, benfri, i bit
2 pepparfrukter, röda spanska
2 msk olivolja
1 msk honung, flytande
2 tsk salt
2 pkt bacon, (á 140 g)

Savojkål

750 g savojkål
2 dl vispgrädde
2 msk dijonsenap
1,5 msk senapsfrön, krossade bruna
1 tsk salt
2 krm svartpeppar, nymald

Potatis

2 kg potatis
3 msk olivolja
2 tsk salt
5 vitlökar, hela

1. Kött: Sätt ugnen på 175°. Putsa och skär köttet i 2 bitar på längden. Lägg det i en ugnssäker form. Kärna ur och finhacka pepparfrukten. Blanda olja, honung, salt och pepparfrukt. Pensla köttet med blandningen och stick in en kötttermometer. Se till att spetsen kommer mitt i köttet.
2. Stek köttet mitt i ugnen tills innertemperaturen är 65°. Ta ut och låt vila minst 20 min i aluminiumfolie. Spara skyn. Öka temperaturen i ugnen till 250° för potatisen. Strimla baconet och stek det knaprigt i en stekpanna. Ta upp och låt rinna av på dubbelvikt hushållspapper. Hit kan förberedas.
3. Potatis: Borsta potatisen ren i kallt vatten. Skiva potatisen.
4. Fördela potatisen i en långpanna. Ringla över 2 msk av olivoljan och strö över saltet. Tillaga mitt i ugnen ca 15 min. Skär de hela vitlökarna på mitten till 10 halvor. Vänd runt potatisskivorna och lägg vitlökshalvorna på potatisen. Droppa resten av olivoljan på vitlökarna. Tillaga ytterligare ca 15 min.
5. Savojkål: Ansa och strimla savojkålen. Koka den i lättsaltat vatten ca 2 min. Låt kålen rinna av väl. Blanda kålen med grädde, dijonsenap och krossade senapsfrön i grytan. Låt koka upp och smaka av med salt och peppar.
6. Servering: Koka upp skyn och sila den. Skär köttet i tunna skivor och strö över baconet. Servera med sky, savojkål, potatis och ugnsbakade vitlökar.