Helstekt karré med citronpotatis och äppelsås
Ingredienser
- 2 kg fläskkarré - benfri
- 1 msk senapspulver - Colmans
- 1 msk timjan
- 0,5 msk salvia
- 2 tsk salt
- 0,5 tsk svartpeppar - nymald
Potatis
- 800 g potatis - mjölig
- 1 citron
- 1 tsk salt - + 1 tsk
- 0,5 dl olivolja
Sås
- 1 äpple
- 1 bananschalottenlök
- 1 msk smör
- 2 dl vatten
- 1 dl vispgrädde
- skyn - från köttet
- 3 msk calvados
- 1 tsk soja - kinesisk
- 2 tsk majsstärkelse (Maizena) - Maizena
- 2 krm salt
- 1 krm svartpeppar - nymald
Tillbehör
- sallad
Gör så här
-
Sätt ugnen på 175°. Blanda senapspulver, timjan, salvia, salt och peppar. Gnid in köttet med kryddblandningen och lägg det i en ugnssäker form. Stick i en kött-termometer och tillaga köttet mitt i ugnen till 80° innertemperatur, beräkna 2–2 1/2 timme. Ta ut och låt köttet vila ca 10 min innan. Cirka hälften skärs i skivor och serveras, resten sparas till senare.
-
Potatis: Skala och skär potatisen i ca 3 x 3 cm stora bitar. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa saften ur citronen. Koka upp ca 1 liter vatten med citronsaft och 1 tsk salt. Lägg i potatisen och koka den under lock ca 10 min. Låt den rinna av.
-
Sås: Kärna ur och skär äpplet i små tärningar. Skala och finhacka löken. Fräs äpple och lök i smör i en kastrull ca 5 min. Häll på vatten, grädde och sky från köttet och tillsätt calvados och soja. Låt koka ca 10 min. Blanda majsstärkelsen med lite kallt vatten och rör ner redningen i såsen. Låt koka upp och krydda med salt och peppar.
-
Höj ugnsvärmen till 275°. Blanda potatisen med citronskal, olja och 1 tsk salt på en plåt med bakplåtspapper. Rosta potatisen mitt i ugnen tills den fått fin färg, ca 10 min.
-
Servera köttet med potatis och sås samt sallad.