00000

Helstekt karré med citronpotatis och äppelsås är klassisk söndagsmiddag. Trots att köttet inte bryns innan det tillagas i ugnen får det en fin, knaprig och god yta tack vare den långa tillagningstiden.

För 4 personer + 3 luncher för 2 personer:

Ingredienser

2 kilo fläskkarré, benfri
1 msk senapspulver, Colmans
1 msk timjan
0,5 msk salvia
2 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar, nymald

Potatis:

800 g potatis, mjölig
1 citron
1 + 1 tsk salt
0,5 dl olivolja

Sås:

1 äpple
1 bananschalottenlök
1 msk smör
2 dl vatten
1 dl vispgrädde
skyn, från köttet
3 msk calvados
1 tsk soja, kinesisk
2 tsk majsstärkelse, Maizena
2 krm salt
1 krm svartpeppar, nymald

Tillbehör:

sallad

40 minuter + 2 1/2 timme i ugn

Helstekt karré med citronpotatis och äppelsås – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°. Blanda senapspulver, timjan, salvia, salt och peppar. Gnid in köttet med kryddblandningen och lägg det i en ugnssäker form. Stick i en kött-termometer och tillaga köttet mitt i ugnen till 80° innertemperatur, beräkna 2–2 1/2 timme. Ta ut och låt köttet vila ca 10 min innan.
    Cirka hälften skärs i skivor och serveras, resten  sparas till senare.
  2. Potatis: Skala och skär potatisen i ca 3 x 3 cm stora bitar. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa saften ur citronen. Koka upp ca 1 liter vatten med citronsaft och 1 tsk salt. Lägg i potatisen och koka den under lock ca 10 min. Låt den rinna av.
  3. Sås: Kärna ur och skär äpplet i små tärningar. Skala och finhacka löken. Fräs äpple och lök i smör i en kastrull ca 5 min. Häll på vatten, grädde och sky från köttet och tillsätt calvados och soja. Låt koka ca 10 min. Blanda majsstärkelsen med lite kallt vatten och rör ner redningen i såsen. Låt koka upp och krydda med salt och peppar.
  4. Höj ugnsvärmen till 275°. Blanda potatisen med citronskal, olja och 1 tsk salt på en plåt med bakplåtspapper. Rosta potatisen mitt i ugnen tills den fått fin färg, ca 10 min.
  5. Servera köttet med potatis och sås samt sallad.