1 1/2 timme + 35 minuter i ugnen
Gör så här:
Tomater
- Skär ett litet snitt i tomatskalet. Lägg i kokande vatten och sjud ca 1 minut, tills skalet börjar spricka. Spola tomaterna i kallt vatten, dra av skalen. Lägg tomaterna i en burk med rosmarin och senapsfrön.
- Koka upp vatten, socker, ättika, salt och peppar. Häll lagen över tomaterna, låt kallna. Förvara i kylen.
Potatiskroketter
- Skala och skär potatisen i mindre bitar. Koka den mjuk. Låt potatisen rinna och ånga av.
- Pressa den genom en potatispress och blanda med äggulor och salt. Spritsa ut i fingertjocka längder på en plåt eller bricka med bakplåtspapper. Ställ längderna i kylen ca 1 timme.
- Skär potatislängderna i ca 5 cm långa bitar. Vänd bitarna först i mjöl, sedan i uppvispad äggvita och sist i ströbröd.
- Lägg kroketterna på ett bakplåtspapper i kylen tills de ska friteras.
- Hetta upp oljan till 180°. Fritera kroketterna i omgångar tills de fått fin färg, ca 2 min. Ta upp och låt rinna av på hushållspapper.
Tomatmajonnäs
- Fräs tomatpurén i 2 msk olja i en kastrull under omrörning ca 3 min. Låt svalna.
- Knäck ägget i en mixerkanna. Tillsätt tomatpurén, 2 1/2 dl olja och osten. Sätt mixerstaven i botten på kannan och dra den sakta uppåt under mixning. Mixa till en tjock majonnäs.
- Smaksätt med vinäger. Krydda med salt och peppar.
Spetskål
- Ansa och skär spetskålen i klyftor. Pensla med 2 msk olja och strö över 1 tsk salt. Grilla kålen i grillpanna ca 3 min på varje sida. Lägg kålen på ett ugnssäkert fat.
- Ansa och förväll grönkålen i lättsaltat vatten ca 2 min. Spola med kallt vatten och låt rinna av.
- Blanda 3 msk olja, citronsaft och honung. Krydda med 2 krm salt och peppar.
Helstekt kalvfilé
- Sätt ugnen på 150°. Krydda köttet runt om med salt och peppar. Bryn det i smör i en stekpanna tills det fått fin färg. Lägg köttet bredvid kålen.
- Tillaga köttet mitt i ugnen till 55° innertemperatur, beräkna ca 35 min. Låt köttet vila ca 10 min innan det skärs i tunna skivor.
Servering
- Blanda ner dillen i dressingen. Häll den över kålen.
- Fördela spetsskål och grönkål på tallrikar.
- Lägg på köttet. Fördela kroketter och tomater vid sidan om.
- Klicka eller spritsa majonnäsen runt om och garnera med krasse.