00000

Recept på helstekt kalvfilé. Stekskyn ger rejält med smak till både köttet och polentan. Helt rätt med rostad blomkål till!

För 4 personer

Ingredienser

600 g kalvfilé
1 tsk salt
2 krm nymald svartpeppar
1 msk olivolja
2 vitlöksklyftor
2 msk smör
2 tomater
4 msk balsamvinäger

Blomkål

1/2 blomkålshuvud
2 msk olivolja
1/2 tsk salt

Polenta

1 1/2 dl polenta
5 dl vatten
1 1/2 dl vispgrädde
1/2 msk konc kycklingfond
1/2 citron, rivet skal
1 tsk salt
1/2 krm nymald svartpeppar

Garnering

smörgåskrasse
rivet citronskal

ca 1 timme

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 125°. Putsa kalvköttet. Salta och peppra. Bryn det i olja tillsammans med krossade vitlöksklyftor. Tillsätt smöret och ös köttet väl. Lägg det i en ugnssäker form och tillaga till 56° innertemperatur, beräkna ca 25 min. Spara stekskyn. Höj ugnsvärmen till 275°.
  2. Blomkål: Bryt blomkålen i små buketter. Lägg dem på en plåt och blanda med olja och salt. Rosta i ugnen ca 15 min, tills blomkålen fått färg.
  3. Tärna tomaterna och låt fräsa i stekskyn efter köttet. Tillsätt balsamvinäger och skyn som bildats från köttet.
  4. Polenta: Koka upp vatten, grädde och fond i en kastrull. Vispa i polentan. Koka upp och låt sjuda ca 15 min, under omrörning. Krydda med citronskal, salt och peppar.
  5. Skär köttet i skivor och lägg upp på tallrikar tillsammans med polenta, blomkål och tomatsky. Garnera  med smörgåskrasse och rivet citronskal.