Helstekt kalventrecôte med salviasky och rosésallad

Recept på helstekt kalventrecôte med salviasky och rosésallad. Rätten blir godast om den lagas samma dag som den ska serveras.
Allt om Mat

Ingredienser

  • 1,2 kg kalventrecôte
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar - nymald
  • 50 g smör
  • 2 msk olivolja
  • 2 knippa salvia - färsk (15-20 blad)

Sallad

  • 400 g sallad - blandad, t ex rosé, rucola, ekblad
  • 100 g hasselnötter
  • 300 g haricots verts
  • 1 msk olivolja
  • 2 vitlöksklyftor - pressade
  • 0,5 tsk salt
  • 100 g parmesan - hyvlad

Dressing

  • 0,5 dl citron - pressad
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 krm strösocker
  • 1,5 krm salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150°. Ta fram köttet och låt det bli rumstempererat. Putsa och  grilla det runt om i grillpanna. Lägg över köttet i en ugnssäker form. Strö på salt och peppar. Värm smöret tills det blir nötbrunt. Tillsätt olja och salvia. Låt stå och dra tills köttet är stekt.

  2. Stek köttet mitt i ugnen tills innertemperaturen är 58°, ca 1 timme.  Låt vila minst 10 min.

  3. Sallad: Skölj salladen. Ansa bönorna. Rosta nötterna i torr stekpanna tills det börjar knäppa i dem. Ta upp och gnugga av skalet i en kökshandduk. Stek haricots vertsen snabbt i olja och vitlök. Strö på salt.  Låt svalna. Blanda ingredienserna till dressingen. Häll den över salladen och blanda med haricots verts, hasselnötter och parmesan.

  4. Hetta upp salviasmöret och häll det över köttet. Skär köttet i skivor och servera med salladen.

  5. Om salvian odlas på friland får de en mycket kraftigare smak än de blad som odlas i kruka. Smaka på bladen och ta den större mängden i smöret om du använder blad från kruka.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!