Helstekt gås

Recept på helstekt gås. Gåsen fylls med äpplen, katrinplommon och färsk timjan.

Helstekt gås – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 150°. Bind upp låren på gåsen med hushållssnöre. Salta och peppra både inuti och utanpå gåsen. Skär äpplena i bitar. Fyll gåsen med äpple, katrinplommon och timjan. Sätt en köttermometer i lårvecket.
  2. Lägg gåsen med bröstet ner i en långpanna eller en stor ugnssäker form. Stek gåsen 1 timme. Vänd upp ena lårsidan och stek ytterligare 30 min, därefter 30 min på andra låret. Till sist ca 1 timme med bröstet upp.
  3. Höj temperaturen till 225° och stek ytterligare  ca 20 min tills gåsen får ett fint, knaprigt skinn. Innertemperaturen ska vara 80°. Ös ofta med gåsfettet under stektiden. Spara gåsfettet från stekningen till rödkålen och potatisen.
  4. Såsen: Blanda alla ingredienser till såsen utom maizena, salt och peppar i en kastrull. Låt koka ihop, ca 20 min, tills 1 liter återstår.
  5. Rör ut maizenan med lite vatten och vispa ner det i såsen. Koka upp och smaka av med salt och peppar.
  6. Rödkål: Strimla rödkålen, löken och äpplet fint. Fräs det lätt i gåsfettet utan att det tar färg. Tillsätt rödvinsvinäger, rödvin, portvin, salt, 1 dl sirap och kryddor.
  7. Låt sjuda ca 45 min under lock. Rör om flera gånger under koktiden. Smaka av med 2 msk sirap och ev mer salt.
  8. Skala potatisarna och ta ut kulor med ett kuljärn. Råstek potatiskulorna i fettet på medelvärme i stekpanna tills de är genomstekta och har fin färg, ca 10 min beroende på sort och storlek. Strö på brödet. Salta och peppra.
  9. Plommon: Koka upp katrinplommon och portvin. Låt kallna. Stek katrinplommonen glansiga i smör och socker.
  10. Äpplen: Skala äpplena och kärna ur dem. Skär dem i klyftor. Stek dem halvmjuka i smör och socker.
  11. Skär upp gåsen och servera med tillbehören. Garnera med strimlad persilja.

Recept från