4.34.34.34.34.3

Recept på helstekt fläskkarré med äppelpuré och rostade morötter. Fläskkött och äpple är smaker som gillar varandra. Välj en syrlig sort, exempelvis Aroma.

För 4 personer

Ingredienser

1,2 kilo fläskkarré
2 tsk salt
2 krm svartpeppar, nymald
1 msk olivolja

Rostade morötter:

800 g morötter
1 msk olivolja
1 tsk salt
10 timjankvistar
0,5 citron

Äppelpuré:

4 äpplen, gärna syrlgia
1 liter vatten
1 dl strösocker
1 msk citron, pressad
1 krm salt

Tillbehör:

60 g bröd, per person

30 minuter + 1 timme i ugn

Helstekt fläskkarré med äppelpuré och rostade morötter – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°. Gnid in köttet med salt och peppar. Bryn köttet i olja i en stekpanna. Lägg det i en ugnssäker form. Tillaga mitt i ugnen till 70° innertemperatur, beräkna ca 1 timme.
  2. Morötter: Skrubba och gnid in morötterna med olja, salt och timjan. Lägg dem i en ugnssäker form. Tillaga dem mitt i ugnen bredvid köttet ca 45 min. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet. Blanda morötterna med citronskal före servering.
  3. Äppelpuré: Skala, kärna ur och skär äpplena i bitar. Sjud dem i vatten och socker. Sila bort vätskan och mixa äpplena till en puré med mixerstav. Smaka av med citronsaft och krydda med salt.
  4. Skär hälften av köttet i skivor och spara resten till nästa dag. Servera med morötter och äppelpuré. Garnera gärna med smörgåskrasse.