Helstekt fläskfilé med bacondoftande ris och örtsås

Helstekt fläskfilé är god festmat. Enkelt recept på hel fläskfilé i ugnmed bacondoftande ris och örtsås.

Helstekt fläskfilé

1. Örtsås: Sätt ugnen på 150°. Lös buljongtärningen i vattnet. Tillsätt crème fraîche, senap, konjak och vitlök. Låt såsen sjuda 1 minut på svag värme.
2. Blanda ner gräslök, persilja och kryddkrasse. Ställ åt sidan och värm såsen före servering.
3. Fläskfilé: Putsa köttet och dela eventuellt filén i två bitar. Salta och peppra. Stek i smör runt om tills köttet fått fin färg. Lägg över i en ugnssäker form. Stek klart mitt i ugnen till 67° innertemperatur. Låt köttet vila övertäckt 10-15 min innan det skärs upp.
4. Ris: Strimla och knaperstek baconet i en gryta. Låt det rinna av på hushållspapper.
5. Fräs riset i baconfettet 3-4 min under omrörning. Häll över vatten. Tillsätt saltet.
6. Koka upp riset och låt det sedan sjuda under lock på svag värme enligt anvisning på förpackningen.
7. Skär paprikan i mindre bitar. Klyfta tomaterna. Vänd ihop ris, bacon, paprika, tomater, lök och persilja före servering. Smaka eventuellt av med salt.

Recept från