00000

Helstekt fläskfilé är god festmat. Enkelt recept på hel fläskfilé i ugnmed bacondoftande ris och örtsås.

För 4 Pers

Ingredienser

600 g fläskfilé
600 g fläskfilé
1 tsk salt
1-2 krm svartpeppar nymald
2 msk smör

ÖRtsås

1 grönsaksbuljongtärning
1 dl vatten
2 dl crème fraiche lätt (15 %)
1-1,5 msk dijonsenap
1 msk konjak
1 vitlöksklyfta pressad
0,5 dl gräslök hackad
0,5 dl persilja hackad
1 pkt kryddkrasse

Ris

1 pkt bacon (140 g)
3 dl ris
0,5 tsk salt
1 dl paprika grillad, i vatten
2 tomater
1 dl lök rostad
0,5 dl persilja hackad
salt eventuellt

Helstekt fläskfilé – gör så här:

  1. Örtsås: Sätt ugnen på 150°. Lös buljongtärningen i vattnet. Tillsätt crème fraîche, senap, konjak och vitlök. Låt såsen sjuda 1 minut på svag värme.
  2. Blanda ner gräslök, persilja och kryddkrasse. Ställ åt sidan och värm såsen före servering.
  3. Fläskfilé: Putsa köttet och dela eventuellt filén i två bitar. Salta och peppra. Stek i smör runt om tills köttet fått fin färg. Lägg över i en ugnssäker form. Stek klart mitt i ugnen till 67° innertemperatur. Låt köttet vila övertäckt 10-15 min innan det skärs upp.
  4. Ris: Strimla och knaperstek baconet i en gryta. Låt det rinna av på hushållspapper.
  5. Fräs riset i baconfettet 3-4 min under omrörning. Häll över vatten. Tillsätt saltet.
  6. Koka upp riset och låt det sedan sjuda under lock på svag värme enligt anvisning på förpackningen.
  7. Skär paprikan i mindre bitar. Klyfta tomaterna. Vänd ihop ris, bacon, paprika, tomater, lök och persilja före servering. Smaka eventuellt av med salt.