00000

”Pesmol” är ett sätt att laga fisk i sås som kommer från västra Java. Sommartid använder Rizky makrill eller abborre, här har hon tillagat tilapia, som säljs fryst – både hel och i filéer – i många svenska butiker.  

För 4 portioner

Ingredienser

700 g fisk (tilapia, sea bass, aborre) hel, fjällad
1 tsk salt
2 msk citronjuice
4 msk rapsolja
4 viltlöksklyftor
2 schalottenlökar
1 msk ingefära färskriven
2 chilifrukter röda
1/2 dl cashewnötter salta
15 vitpepparkorn
1 tsk salt
1 tsk strösocker
1 msk rapsolja
2 citrongräs eller citronmeliss
5 kaffirlimeblad
3 dl kokosmjölk
1/2 dl vatten
3 dl jasminris till servering

30 min + 10 min marinering

1. Skölj fisken noga, torka av den med papper och lägg den i en skål. Salta och pressa över citronjuicen. Låt marinera 10 min.
2. Koka riset enligt anvisningen på förpackningen.
3. Kryddpaste: Skala vitlök och schalottenlök, skär dem i grova bitar. Skala och grovskiva ingefäran. Skölj, kärna ur och grovskiva chilin. Mixa vitlök, lök, ingefära, chili, nötter, vitpeppar, gurkmeja, salt och socker med en stavmixer eller i en matberedare.
4. Fräs kryddpasten i oljan 2 min. Banka lite lätt på citrongräset, tillsätt det samt limeblad, kokosmjölk och vatten. Låt koka 5 min.
5. Stek fisken frasig på medelvärme i oljan 5 min per sida. Lägg upp fisken på ett fat och häll över såsen. Servera med riset.