Helgrillad gös med färskpotatis- och bönsallad

Helgrillad gös med färskpotatis- och bönsallad är läcker sommarmat. Den enkla yoghurtcrèmen smakar fantastiskt till potatis- och bönsalladen. Använd en smakrik olivolja för bästa resultat.
Petra Lindstrand
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 1 kg gös - hel, rensad och fjällad
  • 1 citron
  • 1 kruka bladpersilja
  • 1 kruka oregano
  • 50 g smör - rumsvarmt
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar - nymald

Sallad

  • 600 g färskpotatis
  • 400 g bondbönor - färska
  • 150 g haricots verts
  • 150 g sockerärter
  • 1 msk olivolja
  • 0,5 tsk flingsalt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Yoghurtcrème

  • 2 dl yoghurt - turkisk
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk flingsalt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Gör så här

  1. Potatissallad: Skrubba potatisen noga och koka den mjuk i saltat vatten. Häll av vattnet och låt potatisen svalna.

  2. Fisk: Repa och hacka örterna. Skölj citronen i ljummet vatten och finriv skalet. Skär citronen  i skivor. Blanda örter, citronskal, smör, salt och peppar.

  3. Torka av fisken in- och utvändigt. Skär tunna skåror på ena skinnsidan av fisken. Bred örtröran i skårorna. Fyll fiskens buk med citronskivor.

  4. Grilla fisken på indirekt värme (vid sidan av glöden) under lock ca 25 min, när ryggraden lossar från fiskköttet är gösen färdiggrillad.

  5. Sprita bondbönorna och skala dem. Förväll bönor och ärter i lättsaltat vatten ca 2 min. Häll av i sil under kallt vatten och låt rinna av. Skiva potatisen grovt. Blanda potatis, bönor och ärter med olja, flingsalt och peppar.

  6. Yoghurtcrème: Blanda yoghurt och olja. Krydda med salt och peppar.

  7. Bred ut yoghurtcrèmen på ett fat. Toppa med salladen. Servera med fisken.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!