44444

Recept på helgrillad fläskfilé. Hittar du inte kantareller, varken i skogen eller i butiken, kan de ersättas med skogschampinjoner. 

För 4 personer:

Ingredienser

600 g fläskfilé
2 zucchini, gärna gul och grön
4 knipplökar
0,5 dl olivolja, med röksmak, Zeta
1 tsk salt, + 1 tsk
2 krm svartpeppar, nymald

Kantareller:

300 g kantareller
1 bananschalottenlök
1 vitlöksklyfta
2 msk smör
0,5 tsk salt, + 1 krm
1 krm svartpeppar, nymald
1 dl crème fraiche
1 dl vitt vin, torrt
1 dl vatten
1,5 msk kycklingfond, konc
1 krm soja, kinesisk
1 krm strösocker
1 tsk majsstärkelse, Maizena

Tillbehör:

dillslungad färskpotatis

Garnering:

smörgåskrasse

30 minuter + tid på grillen

Helgrillad fläskfilé med kantareller – gör så här:

  1. Putsa fläskfilén. Ansa och skär zucchinin i skivor på längden. Ansa och halvera löken. Pensla kött och grönsaker med olja. Krydda köttet med 1 tsk salt och peppar och grönsakerna med 1 tsk salt.
  2. Kantareller: Ansa kantarellerna och skär dem i mindre bitar om de är stora. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs svampen tills det mesta av vätskan kokat bort. Tillsätt lök och smör och fräs ytterligare ca 3 min. Krydda med 1/2 tsk salt och peppar.
  3. Blanda crème fraiche, vin, vatten och fond i en kastrull. Låt koka upp och sjud ca 3 min. Blanda i hälften av kantarellerna (spara resten till garnering) och tillsätt soja och socker. Krydda med 1 krm salt. Red såsen med majsstärkelsen utrörd i lite kallt vatten.
  4. Grilla köttet runt om tills det är genomstekt, 68°, beräkna ca 25 min. Grilla grönsakerna ca 3 min på varje sida.
  5. Skär köttet i skivor. Värm de sparade kantarellerna och såsen. Servera köttet med grönsaker, sås, kantareller och färskpotatis. Garnera med smörgåskrasse.

Foto Lina Eriksson 10/17