Helgrillad fläskfilé med kantareller
Ingredienser
- 600 g fläskfilé
- 2 zucchini - gärna gul och grön
- 4 knipplökar
- 0,5 dl olivolja - med röksmak, Zeta
- 1 tsk salt - + 1 tsk
- 2 krm svartpeppar - nymald
Kantareller
- 300 g kantareller
- 1 bananschalottenlök
- 1 vitlöksklyfta
- 2 msk smör
- 0,5 tsk salt - + 1 krm
- 1 krm svartpeppar - nymald
- 1 dl crème fraiche
- 1 dl vitt vin - torrt
- 1 dl vatten
- 1,5 msk kycklingfond - konc
- 1 krm soja - kinesisk
- 1 krm strösocker
- 1 tsk majsstärkelse (Maizena) - Maizena
Tillbehör
- dillslungad färskpotatis
Garnering
- smörgåskrasse
Gör så här
-
Putsa fläskfilén. Ansa och skär zucchinin i skivor på längden. Ansa och halvera löken. Pensla kött och grönsaker med olja. Krydda köttet med 1 tsk salt och peppar och grönsakerna med 1 tsk salt.
-
Kantareller: Ansa kantarellerna och skär dem i mindre bitar om de är stora. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs svampen tills det mesta av vätskan kokat bort. Tillsätt lök och smör och fräs ytterligare ca 3 min. Krydda med 1/2 tsk salt och peppar.
-
Blanda crème fraiche, vin, vatten och fond i en kastrull. Låt koka upp och sjud ca 3 min. Blanda i hälften av kantarellerna (spara resten till garnering) och tillsätt soja och socker. Krydda med 1 krm salt. Red såsen med majsstärkelsen utrörd i lite kallt vatten.
-
Grilla köttet runt om tills det är genomstekt, 68°, beräkna ca 25 min. Grilla grönsakerna ca 3 min på varje sida.
-
Skär köttet i skivor. Värm de sparade kantarellerna och såsen. Servera köttet med grönsaker, sås, kantareller och färskpotatis. Garnera med smörgåskrasse.
-
Foto Lina Eriksson 10/17