00000

Helgrillad fläskfilé är en praktisk bjudrätt, här penslad med spännande glaze.

För 20 pers på buffé

Ingredienser

2 kg fläskfilé
2 kg fläskfilé
1 msk olivolja
1 msk salt
0,75 tsk svartpeppar, nymald

Honungsglaze:

2 apelsiner, pressad saft
2 dl honung
1 dl vitt vin, torrt
2 tsk anchochili, torkad
2 krm ingefära, mald, eller 2 tsk färsk, riven
1 tsk sesamolja

Jalapeñosås:

3 jalapeñochili
1 vitlöksklyfta
4 dl yoghurt, turkisk
1 tsk honung, flytande
2 krm tabasco, grön eller röd
0,5 tsk salt
1 krm vitpeppar, nymald

Potatis:

1,5 kg färskpotatis
3 msk dragon, hackad
3 msk timjan, hackad
3 msk smör
1,5 msk flingsalt

Helgrillad fläskfilé – gör så här:

  1. Skrapa och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Låt den rinna av och kallna.
  2. Glaze: Blanda apelsinsaft,  honung, vin, chili och ingefära i en kastrull och koka ihop 5-10 min. Låt glazen kallna och rör i sesamolja.
  3. Sås: Kärna ur och finhacka jalapeñon. Skala och finhacka vitlöken. Blanda alla ingredienser till såsen.
  4. Kött: Sätt ugnen på 150°. Putsa fläskfilén och pensla med olja. Krydda med salt och peppar. Grilla filéerna runt om i grillpanna ca 5 min. Lägg dem i en ugnssäker form. Tillaga mitt i ugnen ca 25 min till 68° innertemperatur.
  5. Potatis: Stek potatisen i smör i en stekpanna. Vänd i örterna och krydda med salt.
  6. Pensla köttet med glaze och skär det i cm-tjocka skivor. Servera köttet med potatis och sås.
Fler recept med: Buffémat, Fläskkött, Grilla