4.34.34.34.34.3

Helgrillad fisk med örtsås och färskpotatis är härlig sommarmat. Att pensla en fisk med ört- och citrusmarinad och sedan helgrilla den är perfekt. Här får varje gäst en egen fisk.

För 4 personer:

Ingredienser

4 portionsregnbågar, (à ca 200 g)
2 tsk salt
2 citroner

Örtsås:

2 dl crème fraiche
0,5 citron
1 vitlöksklyfta, liten
2 msk majonnäs
1,5 dl persilja, dill och gräslök, hackad
2 msk basilika, hackad
1 tsk honung
2 krm salt
1 krm svartpeppar, nymald

Marinad:

0,5 kruka timjan
1 citron
1 vitlöksklyfta
0,5 msk honung
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymald

Tillbehör:

kokt färskpotatis
grönsallad

30 minuter + tid på grillen

 

Helgrillad fisk med örtsås och färskpotatis – gör så här:

  1. Tänd grillen och vänta tills glödbädden blivit grå.
  2. Örtsås: Skölj citronen i ljummet vatten. Riv skalet. Skala och riv vitlöken. Blanda crème fraiche och majonnäs och tillsätt citronskal, vitlök, örter och honung. Krydda med salt och peppar.
  3. Marinad: Skölj citronen i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 1 msk saft. Skala och riv vitlöken. Blanda citronskal, citronsaft, vitlök och honung. Krydda med salt och peppar.
  4. Ta ur fisken, det vill säga avlägsna buk och inälvor, och fjälla den om det inte är gjort i butiken. Skär 2–3 snitt på varje sida av fisken. Ta ett ark aluminiumfolie och böj upp kanterna så att det blir som ett fat. Lägg fisken på folien och salta på både utsidan och insidan. Pensla ut- och insidan med marinaden.
  5. Grilla fisken över glödbädden ca 8 min på varje sida, tills den är färdig. Det går också bra att grilla fisken i halster. Skölj citronerna noga i ljummet vatten. Halvera dem. Grilla citronhalvorna med snittytan nedåt.
  6. Servera med örtsås, grillade citronhalvor, kokt färskpotatis och grönsallad.

pren