44444

Hel lax i ugn bakad i parmesan- och citronvinägrett och räkor. Här används samma goda vinägrett till bakning av laxen och till räkorna. Serveras tillsammans med en grön crème fraiche-sås. Allt kan förberedas dagen före.

För 20 person(er)

Ingredienser

Hel lax i ugn

3 kilo laxfilé, benfri
1,5 kilo räkor med skal
1 msk salt

Dressing:

3 citroner
1 kruka timjan
1 kruka basilika
0,5 kruka rosmarin
0,5 kruka bladpersilja
3 dl olivolja
3 dl parmesanost, riven
1,5 msk honung, flytande
0,5 tsk svartpeppar, nymald

Grön crème fraiche-sås

500 g spenat, färsk
2 vitlöksklyftor
2 dl olivolja
2 dl crème fraiche
2 dl yoghurt, turkisk
2 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar, nymald

Tillbehör:

potatis, kokt
sallad

Hel laxsida i ugn med grön sås – gör så här:

  1.  Skala räkorna. Skölj citronerna noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut saften. Hacka örterna. Blanda citronskal  och saft med örter, olja, ost och honung. Krydda med peppar.
  2. Sätt ugnen på 150°. Lägg laxen på plåtar med bakplåtspapper. Krydda med salt. Bred hälften av dressingen över laxen.
  3. Blanda resten av dressingen med de skalade räkorna och ställ i kylen.
  4. Tillaga laxen mitt i ugnen till innertemperatur 55°, ca 30 min. Kyl snabbt och förvara sedan laxen i kylen tills det är dags för servering.
  5. Grön crème fraichesås: Lägg spenaten i kokande vatten. Låt koka upp och häll genast av spenaten. Spola med kallt vatten och låt rinna av. Skala vitlöken.
  6. Mixa spenat, vitlök och olja med mixerstav. Blanda i crème fraiche och yoghurt. Krydda med salt och peppar.
  7. Lägg räkorna på laxen vid servering. Servera med såsen, potatis och sallad.

SE ÄVEN

Sås till lax – enkla recept som lyfter smaken